17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO | Închisoare şi amenzi grele pentru părinţii elevilor chiulangii din Galaţi
VIDEO | Închisoare şi amenzi grele pentru părinţii elevilor chiulangii din Galaţi

21 de elevi de la Şcoala nr. 15 din Galaţi au intrat în atenţia poliţiştilor locali din cauza numărului mare de absenţe. Pentru a evita abandonul scolar, la solicitarea Primăriei, poliţiştii locali au început să meargă la domicilile copiilor pentru a vedea de ce elevii nu ajung la cursuri. Conform oamenilor legii, cei 21 de copii vizaţi au acumulat între 60 şi 100 de absenţe de elev. Tocmai de aceea, conducerea şcolii a apelat la ajutorul poliţiştilor locali. Părinţii vizitaţi au avut explicaţii diverse atunci când au fost întrebaţi de ce copiii lor nu merg la şcoală (Vezi VIDEO). Într-unul dintre cazurile vizate a fost vorba şi despre probleme medicale.

Profesorii sunt neputincioşi: "Pe pârghii legale, nu avem cum să rezolvăm problema"

Cadrele didactice ale Şcolii nr 15, unde sunt aceşti elevi încrişi, prea multe nu pot face. Într-un timp scurt s-au adunat peste 600 de absenţe doar la o singură clasă.

05Elevi poza text

"Sunt elevi care nu au venit la şcoală decât câteva zile. A început şcoala şi au venit două, trei zile. Am mers după ei, i-am înştiinţat. Nu ne-au băgat în seamă şi am apelat la poliţia locală. După ce primesc vizita poliţiştilor vin de două, trei, cinci ori la şcoală şi după aceea se întorc la activităţile pe care le făceau înainte. Atât timp cât noi nu putem avea decât regulamentul şcolar şi sprijinul poliţiei locale, mai mult de atât nu putem face. Nu îi putem exmatricula, ei rămân repetenţi pentru că primesc nota patru sau doi la purtare. Regulamentul zice că pentru fiecare 10 absenţe nemotivate se scade un punct la purtare. Rămân repetenţi şi îi avem înscrişi şi anul următor, şi tot aşa până când au vârsta să îi scoatem din documente. După ce depăşesc cu trei ani vârsta clasei îi scoţi din şcoală şi îi duci într-o altă formă de învăţământ, învăţământul a doua şansă sau cel cu frecvenţa redusă. Mulţi se înscriu la a doua şansă şi nu frecventează cursurile nici aici. Pe pârghii legale, nu avem cum să rezolvăm problema. La nivelul şcolii, 90% dintre familii sunt defavorizate. Avem copii care la prima brumă au venit în papuci. Sunt familii cu ajutor social şi alocaţie complementară. Îi scot de la alocaţia complementară şi îi duc la cerşit. Un elev are şi 180 de absenţe până acum. Noi avem situaţia până la sfârşitul lunii noiembrie. Poliţiştii locali au fost la 21 de familii, dar pot avea şi unul sau doi, trei copii. Încercăm să rezolvăm cu poliţia locală. Situaţia statistică a fost de 30, acum mai sunt vreo 23 care nu vin la şcoală. Într-o lună, la o clasă s-au adunat 685 de absenţe", a precizat Nicolae Ciocan (FOTO), Şcoala nr. 15.

Programul "Siguranţa în şcoli 2018 - 2019", demarat de Poliţia Locală Galaţi

Actiunile poliţiei locale vor continua, iar oamenii legii susţin că de acum înainte vor aplica şi amenzi, dar vor face şi dosare penale, conform legii. "Poliţia Locală Galaţi a pregătit, ca şi anul trecut, un program intitulat «Siguranţa în şcoli 2018 - 2019». Acest plan a fost început deoarece avem multe solicitări de la conducerile şcolilor privind abandonul şcolar, care este în creştere. Poliţia locală, prin împuternicirea primarului, are atribuţii de a sancţiona faptele părinţilor care, în mod nejustificat, nu îşi trimit copii la şcoală. De asemenea, aceşti părinţi sau tutorii legali pot fi învinuiţi şi de săvârşirea infracţiunii de împiedicare de a frecventa învăţământul obligatoriu, faptă care se poate condamna cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă", a declarat Petrică Hahui, director Poliţia Locală Galaţi.

Părintele sau tutorele legal riscă închisoare până la 1 an

Cei care nu îşi trimit copiii la şcoală riscă amenzi între 100 şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal. Mai mult, potrivit prevederilor art. 380 din Codul Penal "împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu" de către părinţi ori persoana căreia i-a fost încredinţat minorul, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fiind infracţiune. În anul şcolar 2018-2019, Poliţia Locală Galaţi monitorizează un număr de zece şcoli, câte doua pentru fiecare secţie de ordine publică. Unităţile de învăţământ monitorizate sunt: Şcoala Gimnazială nr. 28 şi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” - Secţia nr. 1 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Şcoala Gimnazială nr. 11 - Secţia nr. 2 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 5 şi Şcoala Gimnazială nr. 43 - Secţia nr. 3 Poliţie Locală; Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” şi Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” - Secţia nr. 4 Poliţie Locală; Şcoala Gimnazială nr. 19 şi Colegiul Tehnic „Radu Negru” - Secţia nr. 5 Poliţie Locală.


Articole înrudite