24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bacalaureat 2017: Fetele de 10 ale Galaţiului
Bacalaureat 2017: Fetele de 10 ale Galaţiului

La Galaţi, toate cele trei note de 10 de la această sesiune a bacalaureatului s-au dus la acelaşi liceu, în aceeaşi clasă, la trei prietene. Anca Guţu, Alina Cristea şi Mihaela Cătălina Coman sunt cele trei fete de 10 ale Galaţiului, prietene bune şi colege de clasă. Cele trei nici nu au mai ajuns la centrul de afişare unde mulţi colegi de ai lor au stat cu telefoanele în mână accesând internetul pentru a afla rezultatele şi mai apoi le-au văzut afişate. Alina, Mihaela şi Anca au păşit astăzi pentru ultima dată în postura de licean la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi. În aceeaşi sala de clasă unde au învăţat patru ani îşi spun planurile, dar şi ”reteţa de 10 “ pentru un bacalaureat perfect. La Galaţi, toate cele trei note de 10 de la această sesiune a bacalaureatului s-au dus la acelaşi liceu, în aceeaşi clasă, la trei prietene. Anca Guţu, Alina Cristea şi Mihaela Cătălina Coman sunt cele trei fete de 10 ale Galaţiului, prietene bune şi colege de clasă. Cele trei nici nu au mai ajuns la centrul de afişare unde mulţi colegi de ai lor au stat cu telefoanele în mână accesând internetul pentru a afla rezultatele şi mai apoi le-au văzut afişate. Alina, Mihaela şi Anca au păşit astăzi pentru ultima dată în postura de licean la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi. În aceeaşi sala de clasă unde au învăţat patru ani îşi spun planurile, dar şi ”reteţa de 10 “ pentru un bacalaureat perfect. 
Alina Cristea, copilul rătăcitor al grupului, cum singură spune, a ales pentru mai departe nu ceva legat de matematică-informatică, ci comunicarea, limbi străine şi asta tocmai la Universitatea din Viena. I se trage de la recent descoperita pasiune pentru germană. Ar vrea să fie traducător literar, chiar a încercat şi a reuşit o traducere, dar cel mai probabil va deveni interpret, poate chiar pentru ONU. ”Eu sunt copilul rătăcit al grupului, ca să spun aşa, eu nu o să fac nici medicină, nici matematică, nici informatică. Eu o să merg pe limbi străine. Şi voi studia la Viena, la Universitatea din Viena. Iniţial  mi-am descoperit pasiunea pentru limba germană, pe care mi-am descoperit-o destul de târziu, în clasa a 10-a, m-am gândit că ar fi o idee bună şi mai puţin comună că încerc ceva în spaţiul german, aşa că am încercat să văd ce variante aş avea în Germania, Elveţia şi Austria. Şi pentru că Viena este întâmplător şi sediul Naţiunilor Unite, şi mie mi-ar plăcea să fac mai mult în domeniul limbilor străine, mai mult pe interpretariat, m-m gândit că Viena este cea mai bună variantă”, a spus Alina. Alina nu a renunţat la nimic, a învăţat, dar şi-a văzut şi de pasiunile ei, mai ales de tenis şi tradus. Mereu a spus că va pleca din ţară. Părinţii o susţin. ”Mama mea are o vorbă, pentru care sincer o apreciez foarte mult, mi-a spus că mai bine îmi plânge de dor, decât să îmi plângă de milă, aşa că m-a susţinut dintotdeauna”, a mai spus Alina. Ea şi-ar fi dorit să fie traducător, chiar exersat această profesie traducând o carte. A ieşit bine, dar ştie că ceva de viitor ar fi să fie interpret.  
Anca va lua drumul Clujului şi va da examen la facultatea de medicină de acolo. Nu ar vrea să părăsească ţara. Reteţa ei de 10? Studiu, dar şi distracţie plus un pic de lectură, aceasta fiind pasiunea ei. ”Nu mă aşteptam să iau 10, iar să iau 10 alături de colegele şi prietenele mele chiar nu mă aşteptam deloc. Plănuiesc să dau la facultatea de medicină şi farmacie din Cluj, la specialitatea medicină generală şi sperăm că totul va fi bine. Îmi doresc să rămân în ţară după ce termin facultatea şi sper să se întâmple chiar aşa”, a spus Anca. Astăzi este ziua de naştere a mamei ei şi astfel i-a făcut un neaşteptat cadou. 
Mihaela Cătălina va părăsi şi ea Galaţiul, dar nu şi ţara. Va pleca să studieze matematica la Universitatea de Bucureşti. Vrea să fie dascăl, ea fiind de altfel şi cea care are talent de a preda şi explica. Poate va deveni chiar profesor universitar, asta ar dori. ”Bacalaureatul a fost uşor, în ultima săptămână m-am axat foarte mult pe limba română, să învăt toate cele 37 eseuri pe care le-am avut de învăţat. Şi la matematică nu mi s-a părut deloc greu. Vreau să merg la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Matematică şi Informatică, iar pe viitor să merg doar pe matematică sau pe matematică aplicată. Vreau să ajung profesor universitar, oricum în învăţământ. Îmi place şi am  observat, mulţi colegi mi-au spus asta, că am un aşa un fel de vocaţie spre a preda, a explica, am avut colegi care mi-au spus că au înţeles foarte bine de la mine”, spune Mihaela. Reteţa de 10? Un studiu intensiv, dar fără a renunţa la pasiuni. Pentru Mihaela este vorba de seriale cum ar fi House of Cards sau Sherlock, dar şi lectură plus distracţiile specifice vârstei. Cele trei au spus la revedere vieţii de licean. Nici una nu a făcut pregătire pentru bacalaureat doar, parţial, pentru admitere. Poate peste zeci de ani se vor întoarce acasă, dar acum una părăseşte ţara, altele oraşul. În judeţul Galaţi promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 79, 59%, cu aproape două procente mai mult ca anul trecut.


Articole înrudite