27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
67,15% dintre unităţile de învăţământ de la nivelul judeţului Galaţi au autorizaţie sanitară şi, cel puţin teoretic, sunt gata să îşi primească elevii în noul an şcolar. Cel puţin aşa arată datele preluate de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, care a realizat o evaluare a situaţiei privind autorizarea sanitară a unităţilor şcolare când nu mai este mult şi sună clopoţelul. Potrivit datelor furnizate de către DSP Galaţi în mediul urban, dintre cele 148 de unităţi de învăţământ 117 sunt autorizate, 9 doar parţial autorizate şi 22 lipsite total de autorizaţie sanitară. În mediul rural, dintre cele 229 de unităţii şcolare, 115 sunt neautorizate.
Şcoli postliceale care nici nu au cerut autorizare sanitară
„Procentul de autorizare al unităţilor de învăţământ gălăţene este de peste 67%. Dar să nu uităm că acest lucru nu înseamnă că toate s-au autorizat anul acesta. Autorizarea sanitară se face încă pe baza unei legislaţii prevăzute de Ordonanţa 1030 din 2009, care arată că autorizarea sanitară se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere dată de către directorii unităţilor de învăţământ, iar reautorizarea nu mai e necesară decât dacă au apărut modificări în structura unităţii. Adică o unitate de învăţământ care a solicitat, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a directorului, autorizare sanitară în 2009 nu va mai cere şi în acest an sau în următorul dacă nu au intervenit modificări în structura unităţii. Dacă de exemplu nu a transformat un spaţiu cu destinaţie de laborator sau sală de sport în sală de clasă sau dacă nu a construit grupuri sanitare în plus. Cum avem doar 10 angajaţi în partea de inspecţie sanitară nu putem să verificăm tot judeţul în timp scurt pentru a stabili dacă cele declarate se regăsesc şi în situaţia de pe teren. În oraş avem probleme, de exemplu, cu şcolile postliceale care funcţionează în spaţiile închiriate în cadrul altor unităţi de învăţământ. Ele nu mai solicită autorizare sanitară pe motiv că funcţionează în cadrul altei unităţi de învăţământ şcolar care este deja autorizată sanitar. Dar nu este corect. Şi în acest caz este necesară autorizarea sanitară proprie”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Cauzele neautorizării sau autorizării parţiale în urban
Conform raportului DSP, în oraşe, grădiniţele de exemplu au fost respinse la autorizare deoarece erau unităţi amplasate la parter de bloc şi în localuri improprii, care nu au circuite funcţionale corespunzătoare. În aceste cazuri inspectorii sanitari au constatat că nu se asigura cubajul de aer necesar funcţionării în condiţii normale pentru minim 10-15 copii la grupă şi nu se asigura iluminat natural corespunzător. În alte cazuri era vorba de dotări sanitare insuficiente, cum ar fi lavoare şi scaune WC, sau nu aveau circuite funcţionale corespunzătoare la blocul alimentar.
Există în oraşe nouă licee parţial autorizate. Între acestea se regăseşte  Seminarul Teologic, a cărui cantină se află în construcţie. În aceeaşi situaţie este şi Grupul Şcolar Metalurgic, unde atelierele necesită lucrări de reabilitare, corpul V are instalaţii sanitare nefuncţionale, tâmplărie şi pardoseală deteriorată, iar instalaţia electrică e defectă sau incompletă. Colegiul Traian Vuia este parţial autorizat deoarece internatul, sala de sport şi atelierele sunt în localuri degradate cu hidroizolaţia, tâmplăria, instalaţia electrică deteriorată.
La Colegiul Tehnic Radu Negru, la fel, autorizarea sanitară este parţială deoarece spălătoria este fără circuite corespunzătoare, există porţiuni aflate în reabilitare, cantina are hidroizolaţia deteriorată, dar lipseşte şi lavoarul şi hota. La Colegiul Elena Doamna, spălătoria nu are circuite funcţionale  corespunzătoare şi spaţiile necesare funcţionării. Grupul Şcolar Eremia Grigorescu din Tg. Bujor este parţial autorizat deoarece corpul C, sala de sport şi atelierele sunt degradate, iar la Liceul Sportiv spălătoria nu are circuite funcţionale corespunzătoare.
La ţară, aceleaşi vechi probleme
115 dintre cele 229 de unităţi de învăţământ rurale nu sunt autorizate sanitar deoarece au localuri improprii, degradate, lipseşte apa curentă, sau acolo unde este apă probele de apă sunt necorespunzătoare. Grupuri sanitare degradate, situate în afara unităţii de învăţământ sau insuficiente ori pur şi simplu care lipsesc cu totul sunt alte cauze de neautorizare.


Articole înrudite