Ziua donatorului de celule stem hematopoietice se sărbătoreşte în fiecare a treia sâmbătă a lunii septembrie a fiecărui an şi va avea prima sa ediţie în 2015. Obiectivul principal este acela de a sensibiliza factorii de decizie şi publicul larg, de a informa despre ce înseamnă a fi donator de celule stem şi care este impactului transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor.
„Sunt încă mulţi pacienţi care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoetice pentru care nu se găseşte un donator în lista globală de 25 de milioane de donatori din întreaga lume. Drept urmare, avem nevoie de cât mai mulţi donatori. La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în Registrul Naţional de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se pot adresa direct Centrului Regional de Transfuzie Sangvină Galaţi. Una dintre activităţile de bază ale registrului o constituie organizarea şi menţinerea, în acelaşi timp, a unei baze de date complexe atât cu donatorii cât şi cu pacienţii care au nevoie de transplant”, a precizat dr. Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi. Toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori de celule stem hematopoietice. Cei care deja s-au înscris în registrul naţional pentru a dona pot face acest lucru până la vârsta de 60 de ani. Înscrierea în Registrul donatorilor nu presupune automat şi donarea de celule stem hematopoietice. Donarea este voluntară, anonimă şi neremunerată. De aceasta vor beneficia copiii şi adulţii din România care au fost diagnosticaţi a avea leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sangvin sau ale sistemului imunitar.
„Din anul 2012 Centrul Regional de Transfuzii Galaţi este desemnat, prin ordin de ministru, ca fîcând parte din grupul centrelor care înscriu potenţialii donatori de celule stem în registrul naţional. Din 2012 şi până în prezent, la Galaţi s-au înscris 2.873 de potenţiali donatori de celule stem, iar acest număr ne situează în primele patru centre din ţară. Dintre cei 2.873 de potenţiali donatori, 7 persoane au fost găsite compatibile, cu persoane din ţară şi străinătate, în vederea donarii, dar doar două persoane au donat efectiv, asta s-a întâmplat în 2014. Personal mă mândresc cu acest fapt şi le mulţumesc pe această cale”, a precizat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.