25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A început noul sezon din Belgia! Pro League ne propune un sezon entuziasmant în care un român ar putea decide soarta campioanei!
A început noul sezon din Belgia! Pro League ne propune un sezon entuziasmant în care un român ar putea decide soarta campioanei!

Campionatul belgian este cunoscut ca fiind o pepinieră de succes pentru marile echipe din Occident. Având o medie de vârstă de 24,4 ani, este lesne de înţeles că marea majoritate a echipelor se concentrează pe formarea jucătorilor. Cu toate acestea, formaţiile de top îmbină tinereţea şi experienţa într-o manieră entuziasmantă, care generează un fotbal extrem de spectaculos şi imprevizibil.

Ce s-a întâmplat în sezonul trecut?

În ediţia 2015-2016 a campionatului belgian de fotbal, Club Brugge a reuşit să câştige titlul după o pauză de 11 ani. Anderlecht, principala urmăritoare, s-a văzut nevoită să predea armele după ce a fost învinsă de marii rivali cu scorul de 4-0, cu 3 etape înainte de finalul play-off-ului. Astfel, cu două etape înainte de finalul sezonului, clasamentul live in Belgia Pro League o arăta pe Club Brugge ca fiind campioană şi din punct de vedere matematic.
Cu toate acestea, formaţia condusă de Michel Preud'homme nu a avut constanţă în evoluţii. Sistemul de rotaţie implementat de fostul antrenor al naţionalei Belgiei a fost deseori criticat de suflarea fotbalistică autohtonă. Totuşi, odată cu câştigarea competiţie, Club Brugge şi-a asigurat şi participarea în grupele Ligii Campionilor, lucru care a închis gura tuturor criticilor.
Standard Liege, fosta echipă antrenată în două rânduri de Mircea Rednic, nu a reuşit să prindă grupa de play-off ce conta pentru câştigarea campionatului, însă Yannick Ferrera şi-a condus echipă către grupele Europa League, câştigând Cupa Belgiei cu scorul de 2-1, chiar în faţa campioanei.
Gent, Genk şi Charleroi au fost celelalte 3 echipe care au prins un loc de calificare în Europa League. În subsolul clasamentului de la finele sezonului normal, Oud-Heverlee Leuven a fost marea pierzantă, acumulând 29 de puncte – numai cu 1 singur punct mai puţin decât Sint-Truiden, Mouscron-Peruwelz şi KVC Westerlo.
Royal White Star Bruxelles, campioana eşalonului secund din Belgia, nu a putut promova în Pro League deoarece nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru acordarea licenţei, fapt pentru care vice-campioana K.A.S. Eupen a fost propulsată în prima ligă.

La ce să ne aşteptăm de la sezonul 2016-2017 din Pro League?
 
Club Brugge este principala favorită la câştigarea acestei ediţii de campionat din Belgia, deşi Anderlecht, echipă al cărui lot este cotat în acest moment la 93 de milioane de Euro (cu aproximativ 24 de milioane mai mult decât Club Brugge) s-a întărit în mod spectaculos şi pare să dispună de un colectiv mai valoros.
Gent, ocupanta ultimul loc al podiumului din sezonul trecut, este cotată cu şansa a treia de către casele de pariuri. Apoi, Genk şi Standard sunt considerate echipele care ar putea produce surpriza, însă coeficientul de încredere acordat acestora ne dă de înţeles că bătălia pentru primele trei poziţii pare să fie deja bătută în cuie.

Transferuri

Dintre echipele din Pro League, Anderlecht a fost clubul cel mai ocupat în această vară. Vice-campioana i-a transferat, printre alţii, pe Sofiane Hanni de la Mechelen, Dennis Appiah de la Caen, Alexandru Chipciu de la Steaua, Sebastien De Maio de la Genoa şi pe egipteanul Trezeguet de la El Ahly Cairo. Sumele de transfer achitate numai pentru aducerea acestor jucători depăşesc 11 milioane de Euro şi este foarte posibil ca în următoarele săptămâni să mai fie anunţate şi alte achiziţii.
Campioana în exerciţiu, Club Brugge, i-a adus deocamdată numai pe Tomas Pina de la Villareal, Anthony Limbombe de la NEC Nijmegen şi Ricardo van Rhijn de la Ajax, pe care a plătit 7,3 milioane de Euro.
Gent nu s-a ridicat la nivelul investiţiilor efectuate de principalele două favorite la câştigarea campionatului, însă a transferat câţiva jucători cu experienţă, cum ar fi Stefan Mitrovic de la Freiburg, Jeremy Perbet de la Basaksehir, Emir Kujovic şi Dieumerci Ndongala de la Charleroi, dar şi doi jucători tineri: Noel Naby Soumah de la White Star şi Jacob Rinne de la Orebro.
Şi cum fostul şeptar al stelei va evolua în acest sezon pentru Anderlecht în Pro League, iubitorii fotbalului românesc vor avea un motiv în plus să urmărească statistici şi scoruri live din Belgia atunci când răsfoiesc site-urile de rezultate. Chipciu a primit numărul 11 la nou sa echipă, lucru care pare să-l recomande pentru primul 11, deşi concurenţa pentru postul său este una extrem de disputată.


Articole înrudite