26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vrei să trăieşti mai mult?
Vrei să trăieşti mai mult?
Cu toţii suntem în căutarea fântânii tinereţii – a unui element magic care să ne facă să rămânem tineri cât mai multă vreme şi să trăim cât mai mult şi mai sănătos. Ei bine, această fântână nu există. Dar există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a trăi mai mult şi mai bine.

Stai pe lângă femei

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că bărbaţii care sunt crescuţi sau trăiesc într-un mediu dominat de alţi bărbaţi tind să traieasca mai puţin decât cei care sunt într-un mediu domint de femei. Un raport mai mare de femei la bărbaţi îi fac pe aceştia din urmă mai sensibili şi cu şanse mai mari să îţi găsească o parteneră şi să îşi întemeieze o familie – ceea ce are efecte pozitive asupra sănătăţii – spune acelaşi studiu.

Locuieşte pe o insulă grecească

Insula Icaria din Grecia este casa celor mai mulţi oameni de 90 de ani din lume, iar peste o treime din populaţie ajunge la această vârstă. Un studiu atribuie această longevitate terenului muntos al insulei, care îi obliga pe locuitori la multă activitate fizică, plus o dietă sănătoasă, bogată în ulei de măsline şi ceai.

Bea vin roşu

Un component găsit în coaja strugurilor, numit resveratrol s-a dovedit a proteja corpul împotriva îmbătrânirii, împotriva diabetului de tip 2, împotriva bolilor de inimă şi a atacurilor cerebrale.

Fă mai mult sex

O viaţă sexuală activă te va ajuta să trăieşti mai mult. Cercetătorii de la Universitatea Queens din Belfast au monitorizat aproximativ 1.000 de bărbaţi pe parcursul a 10 ani şi au descoperit că bărbaţii cu o viaţă sexuală activă aveau o speranţă de viaţă de două ori mai mare decât cei care nu erau satisfăcuţi.

Foloseşte aţa dentară

Pe lângă spălatul pe dinţi în mod regulat, folosirea aţei dentare zilnic reduce riscul de boli cardiace. Aţa dentară previne bolile de gingii, care pot duce la infecţii şi inflamaţii care dau drumul bacteriilor periculoase în sânge şi măresc riscul de boli cardiace.

Cântă

Un studiu făcut de Universitatea George Washington a descoperit că cei care cântă într-un cor sau pur şi simplu cântă sunt mai sănătoşi, merg mai rar la medic şi sunt mai fericiţi. Un alt studiu de la Universitatea din Londra arată că cei care cântă au un nivel de stres mai redus, un ritm cardiac mai bun, capacitate pulmonară excelentă şi o condiţie fizică mai bună prin exersarea muşchilor abdominali şi ai spatelui.

Enervează-te

Nu este un secret că, dacă îţi refulezi agresivitatea, aceasta se acumulează şi devii foarte stresat şi frustrat. Aşa că e normal să răbufneşti şi să îţi elimini presiunea pusă asupra inimii. Potrivit unui studiu întocmit de Universitatea din Stockholm, oamenii care se enervează mai des au şanse cu 50% mai mici de infarct sau alte boli de inimă.

Îngraşă-te

Destul de ciudat, nu? Potrivit studiilor, persoanele care poartă puţin mai multă greutate decât limita normală trăiesc mai mult decât persoanele foarte slabe – acest lucru se simte cel mai bine după o anumită vârstă, pe măsură ce sănătatea se află în cădere liberă. Un studiu făcut pe 11.526 de adulţi, pe parcursul a 12 ani, a găsit că cei care aveau câteva kilograme în plus aveau o perspectivă de viaţă cu 17% mai mare decât cei cu o greutate normală.

Munceşte în gospodărie

Femeile care îşi petrec până la 17 ore pe săptămână făcând muncă gospodărească, cum ar fi datul cu mopul, gătitul sau spălatul, îşi reduc şansele de cancer la sân cu până la 30%, potrivit Centrului de Cercetare al Cancerului din Marea Britanie. După ce au studiat 200.000 de femei pe o perioadă de 6 ani, cercetătorii au aflat că exerciţiile moderate făcute în timpul muncilor gospodăreşti previn cancerul mai bine decât alte activităţi fizice mai riguroase.

Ia-ţi o pisică

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis au descoperit că pisicile, prin natura lor, reduc stresul şi anxietatea la oameni şi astfel riscul de infarct cu până la 30%. Nu vorbim aici de dragostea pisicească pentru stăpânul său, ci de torsul său, care produce vibraţii pe frecvenţe care au fost asociate cu relaxarea, creşterea musculară şi osoasă şi vindecarea rănilor.


Articole înrudite