15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Singurătatea s-a accentuat la vârstnici şi nu îi ocoleşte nici pe tineri
Singurătatea s-a accentuat la vârstnici şi nu îi ocoleşte nici pe tineri

Singurătatea nu îi afectează numai pe vârstnici, ci şi pe tineri. Un francez din opt este izolat, singurătatea afectând în 2014 circa 5 milioane de oameni, arată o anchetă realizată de Fondation de France, publicată în huffpost.fr.
Faţă de 2010, în prezent există cu un milion de francezi mai mult care nu au relaţii sociale în cadrul celor cinci reţele de socializare (familie, serviciu, prieteni, rude sau vecini), subliniază studiul.
Dintre toate generaţiile, cei de peste 75 de ani au înregistrat cea mai ridicată cotă de creştere a singurătăţii în ultimii patru ani: o persoană în vârstă din patru este singură în prezent (27% în 2014 faţă de 16% în 2010), fenomenul fiind mai amplu în marile oraşe. Astfel, 33% dintre vârstnicii care locuiesc într-un oraş de peste 100.000 de locuitori se află în situaţie de izolare, faţă de 21% dintre cei care stau în mediul rural.
Pierderea autonomiei şi bolile „joacă un rol negativ în menţinerea şi dezvoltarea vieţii sociale”, afirmă studiul.
Singurătatea s-a extins şi la generaţiile tinere, fenomenul afectându-i şi pe cei între 18 şi 29 de ani, „feriţi până acum” de izolare. La persoanele sub 40 de ani, singurătatea s-a dublat în patru ani (7% în 2014 faţă de 3% în 2010). Sărăcia şi accesul la locuri de muncă par a fi elemente determinante în integrarea socială. Incidenţa şomajului este deosebit de puternică la cei între 50 şi 59 de ani şi, potrivit studiului, 29% din persoanele peste 50 de ani care solicită locuri de muncă sunt singure (faţă de o medie de 12% pe ansamblul populaţiei).
În 2014, aproape un francez din trei dispune doar de o singură reţea (familială, profesională sau amicală) - îndeosebi cei fără loc de muncă, cu venituri scăzute şi care au sub 40 de ani. „O singură reţea nu pare a mai asigura perenitatea şi densitatea legăturilor sociale”, se mai spune în studiu.
Analiza din 2014 mai arată „slăbirea marilor reţele de proximitate„, patru francezi din zece păstrând legăturile cu familia doar prin câteva întâlniri anuale (39% în 2014 faţă de 33% în 2010). Un francez din patru nu are legături susţinute cu prietenii şi aproape patru din zece au puţine contacte sau deloc cu vecinii.
Potrivit studiului, reţelele de socializare virtuale nu compensează legăturile sociale, 80% dintre persoanele izolate nerecurgând la acestea.
Studiul a fost realizat în luna ianuarie de Institutul TMO regions pentru Observatorul Fondation de France, prin telefon, pe 4.007 persoane de pese 18 ani, încheie huffpost.fr.


Articole înrudite