15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Partidul National Liberal 35 de ani de la reînfiinţare. România la un nou moment de răscruce
Cristian Dima: Partidul National Liberal 35 de ani de la reînfiinţare. România la un nou moment de răscruce
În aceşti 35 de ani, România a făcut paşi importanţi pe drumul democraţiei, iar PNL s-a aflat, cu suişuri şi coborâşuri, în prima linie a luptei pentru libertate, drepturi civile şi promovarea principiilor liberale.
Privind retrospectiv, nu putem ignora faptul că drumul a fost presărat cu greşeli strategice, cu promovarea unor membri poate mai puţin merituoşi sau chiar cu situaţii în care unii, odată ajunşi pe funcţii, au uitat de responsabilitatea faţă de cetăţeni şi de valorile care i-au propulsat în acele poziţii. Şi, totuşi, în pofida erorilor şi derapajelor inerente, PNL rămâne un reper în istoria recentă a ţării – un garant al democraţiei care, din punct de vedere doctrinar, a promovat principiile de bază ale liberalismului:
• Libertatea individului – ca valoare fundamentală în organizarea societăţii
• Egalitatea şanselor şi pluralismul politic – pentru dezvoltarea unei democraţii autentice
• Respectul pentru proprietate şi iniţiativa privată – ca motor al creşterii economice
• Statul de drept şi separaţia puterilor în stat – elemente-cheie pentru asigurarea unei societăţi echitabile
• Toleranţa şi respectul pentru diversitate – căi de convieţuire şi progres social
În prezent, România şi românii traversează un nou moment de răscruce. Ameninţările la adresa democraţiei şi a valorilor liberale nu pot fi ignorate, iar exemplele din jurul nostru, fie că vorbim de războaie reale sau de forme de extremism şi populism, ne amintesc ce fragilă poate fi libertatea când nu este apărată cu fermitate. Nebunia şi războiul nu trebuie să se înfiripeze în gândurile şi trăirile românilor, căci istoria ne va judeca după ţara pe care o lăsăm urmaşilor noştri. Nu avem dreptul să greşim faţă de înaintaşii noştri şi de copiii noştri, riscând un viitor pentru care strămoşii au luptat şi pe care generaţiile tinere îl merită.
Este adevărat că, la fel ca şi alte partide, PNL nu a promovat întotdeauna cei mai buni oameni din România, însă aceşti oameni – cu bune şi rele – reprezintă în mare parte valorile sociale ale epocii în care trăim. Cu toţii trebuie să învăţăm din greşelile trecutului: să ne asumăm rătăcirile, nepotismele, derapajele de la principii şi să ne corectăm permanent. Dar oricât de severe ar fi aceste defecte, extremismul nu trebuie să fie o opţiune pentru niciun cetăţean care iubeşte România şi doreşte un viitor sigur pentru copiii săi. Experimentele radicale, care dezbină şi distrug, pun în pericol însăşi construcţia democratică a ţării.
Sarcina principală a PNL – ca şi a oricărui partid care respectă valorile democraţiei – este să continue să apere principiile liberale şi să le aşeze în centrul dezvoltării societăţii. În anii care vin, va fi nevoie de o implicare mai mare în educaţie, în reformarea administraţiei, în susţinerea economiei libere şi inovatoare. Va fi nevoie de viziune, de leadership responsabil şi de o colaborare reală cu toate segmentele societăţii.
O naţiune puternică şi prosperă nu se construieşte prin promovarea urii sau a războiului, ci printr-un angajament sincer pentru libertate, toleranţă şi dezvoltare.  Democraţia nu este niciodată un dat; ea se cucereşte, se apără şi se perfecţionează permanent.
Rămâne datoria partidelor democratice şi a fiecărui român să apere aceste valori şi să nu se lase pradă tentaţiilor extremiste. Astăzi, când celebrăm 35 de ani de la reînfiinţarea PNL, avem şansa unui nou început şi responsabilitatea de a dovedi că, în ciuda tuturor dificultăţilor, idealul democraţiei şi al liberalismului rămâne viu şi indispensabil pentru viitorul României.

Articole înrudite