15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Corupţia are cauze neurologice
Corupţia are cauze neurologice

O echipă de neurologi din China a ajuns la concluzia că o parte a emisferei cerebrale stângi, şi anume "girusul frontal inferior", are un rol-cheie în înclinaţia către acte de corupţie.
Persoanele al căror creier are o activitate mai intensă în acea zonă sunt mai predispuse la acceptarea mitei sau la deturnarea de fonduri, relatează joi EFE, adăugând că descoperirea ar putea deschide calea pentru găsirea unor tratamente pentru aceste probleme.
Specialiştii de la prestigioasa Academie de Ştiinţe Sociale din China au prezentat rezultatele cercetării lor în publicaţia „Frontiers in Behavioural Neuroscience”, preluată joi de ziarul South China Morning Post.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii chinezi au controlat prin rezonanţă magnetică activitatea cerebrală a 28 de voluntari în timp ce aceştia erau „ademeniţi” cu bani. Concret, fiecărui voluntar i se dădea, în mod separat, o sumă de bani (care varia de la un individ la altul) şi i se oferea posibilitatea de a păstra o parte sau de a o refuza în întregime.
Când li se făcea oferta, s-a observat că tuturor voluntarilor li se activau arii din creier ce au legătură cu bunăstarea - în emisfera dreaptă, partea frontală, însă doar la cei care o acceptau se activa „girusul frontal inferior” stâng. În plus, cu cât acceptau mai mulţi bani, cu atât era mai mare activitatea din zona respectivă, situată în apropierea tâmplei.
Potrivit neurologului Li Shu, coordonator al studiului, constatarea poate arunca o nouă explicaţie a faptelor de corupţie.
Analiza ar trebui să continue având ca subiecţi politicieni corupţi, este de părere un alt expert de la Universitatea din Beijing, Ge Jianqiao, citat de South China Morning Post. Dacă nu va exista însă o autorizare în acest sens venită de la cel mai înalt nivel politic, „niciun institut de cercetări nu va avea curajul să finanţeze un asemenea proiect”, a afirmat neurologul Cao Jun.
Lupta contra corupţiei este una dintre priorităţile preşedintelui chinez, Xi Jinping. În perioada de aproape un an de când ocupă această funcţie, a crescut considerabil numărul anchetelor şi condamnărilor pentru fapte de corupţie. Nu mai departe decât luni, Xu Caihou, fost vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, a fost exclus din partidul Comunist, fiind anchetat pentru acte de corupţie.


Articole înrudite