O alimentaþie care include peºte gras, cu conþinut ridicat de omega-3, reduce semnificativ riscul de a suferi de poliartritã reumatoidã. Somon, hering, macrou, anºoa, sardinã, ton, pãstrãv sunt tot atâtea surse importante de acizi graºi polisaturaþi, scrier passionsante.be.
Cercetãtori suedezi de la Institutul Karolinska au analizat date privitoare la 30.000 de femei, observate mai mulþi ani, care au completat la intervale regulate chestionare despre obiceiurile lor de viaþã ºi îndeosebi despre regimul alimentar.
Când au fãcut bilanþul ca sã tragã concluziile, specialiºtii au constatat cã femeile care mâncau regulat — cel puþin o datã pe sãptãmânã — peºte gras prezentau un risc redus la jumãtate sã aibã poliartritã reumatoidã (cea mai frecventã formã de reumatism inflamator). Efectul de prevenire este spectaculos însã doar dacã se consumã acest tip de aliment o perioadã îndelungatã (cel puþin zece ani).
Efectul pozitiv se datoreazã acþiunii anti-inflamatoare a omega-3, element asimilat de peºti prin algele — o altã sursã foarte preþioasã — cu care se hrãnesc, încheie passionsante.be.