Valoarea medie a plãþilor informale în cazurile de condiþionare a actului medical în România este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat de sindicatul Federaþia Solidaritatea Sanitarã efectuat cu un eºantion reprezentativ de 2.376 de angajaþi din sistemul sanitar românesc.
Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenþi au recunoscut existenþa condiþionãrii actului medical de aceste plãþi, însã acest procent "este mult mai mic decât cel indus de frecvenþa cu care acest aspect este vehiculat".
"Procentul de aproape 6% este îngrijorãtor atunci când vorbim de condiþionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publicã desemneazã drept ºpagã", se afirmã în concluziile studiului Federaþiei Solidaritatea Sanitarã referitor la salarizarea în sistemul medical românesc.
Valoarea medie a sumelor obþinute în cazul condiþionãrii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondenþii care au arãtat existenþa condiþionãrii actului medical) este de 424 lei, evidenþiazã studiul.
Pe de altã parte, 37% dintre respondenþi au recunoscut existenþa unor "plãþi informale voluntare fãcute de pacienþi cãtre personal", cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).
"Marea majoritate (92%) a salariaþilor care au indicat existenþa plãþilor informale considerã inechitabil 'sistemul plãþilor informale'. Principalii beneficiari ai plãþilor informale sunt medicii, urmaþi de asistenþii medicali. Majoritatea medicilor considerã cã beneficiazã de plãþile informale/onorariu medicii ºi asistenþii în timp ce majoritatea asistenþilor considerã cã beneficiazã doar medicii", evidenþiazã studiul.
De asemenea, 50,3% dintre respondenþi considerã cã sistemul plãþilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurãri de sãnãtate, care sã genereze finanþarea suplimentarã a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizãri corespunzãtoare. "Dacã adãugãm ºi respondenþii care cred cã plãþile informale ar trebui sã fie pur ºi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenþi care doresc eliminarea plãþilor informale, sub o formã sau alta. Doar 28% dintre respondenþi considerã necesarã oficializarea plãþilor informale, marea lor majoritate indicând însã faptul cã o astfel de variantã ar trebui dublatã de mecanisme care sã asigure distribuirea lor echitabilã", afirmã autorii studiului.
Totodatã, 94% dintre salariaþii din sistem care au participat la studiu considerã cã creºterea salariilor va conduce la creºterea calitãþii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenþi au indicat creºterea discretã sau semnificativã a calitãþii serviciilor medicale în cazul introducerii salarizãrii în funcþie de performanþã.
Nu mai puþin de 46% dintre respondenþi au indicat cã sunt afectaþi de fenomenul inechitãþilor salariale, determinat de incoerenþele legislative din ultimii 5 ani, afirmând cã au salariul mai mic decât colegii loc care au acelaºi nivel de pregãtire ºi lucreazã la acelaºi loc de muncã.
În ceea ce priveºte reforma finanþãrii Sãnãtãþii, introducerea asigurãrilor complementare cumuleazã 50,9% din opþiunile salariaþilor. Un procent similar indicã drept parte a soluþiei creºterea nivelului de colectare la bugetul asigurãrilor sociale de sãnãtate.
Suportarea de cãtre pacienþi a diferenþelor de cost pentru ceea ce depãºeºte pachetul de bazã este indicatã de doar 25,8% dintre salariaþi.
Pe de altã parte, în opinia a circa 70% dintre salariaþii sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de platã suplimentarã a pacienþilor direct cãtre unitãþile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte micã sau chiar inexistentã.