Femeile au un nivel de moralitate mai ridicat, comparativ cu bărbaţii, însă după 30 de ani cu toţii începem să ne conturăm un sistem de valori puternic ce ne dezvoltă gradul de moralitate, sugerează un nou studiu. Studiul, care a monitorizat răspunsuri la întrebări legate de onestitate şi competenţă, a evidenţiat faptul că femeile tind să ia decizii bazate pe modul în care acestea îi afectează pe ceilalţi. De asemenea, cercetarea sugerează că simţul moral, atât la femei cât şi la bărbaţi, se dezvoltă odată cu vârsta.
Acum câţiva ani, profesorul Roger Steare a dezvoltat un test care măsoară nivelul de moralitatea al unei persoane şi schimbările ce intervin la nivelul sistemului de valori, atunci când indivizii merg la serviciu. De atunci, 60.000 de voluntari din mai bine de 200 de ţări au completat un asemenea chestionar. Studiul a presupus ca participanţii să răspundă la întrebări legate de viaţa lor personală şi de cea profesională, iar rezultatele au sugerat că, în mare parte, moralitatea este influenţată de sex şi vârstă.
"Dacă ne uităm la factorii decizionali de la locul de muncă, observăm că diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt importante. Femeile preferă să ia decizii în funcţie de modul în care acestea îi afectează pe cei din jur, lucru care le determină să ia hotărâri mai bune decât bărbaţii, care sunt mai individualişti, centraţi pe propria persoană", a explicat Steare.
Cu alte cuvinte, bărbaţii, chiar dacă în viaţa de familie dau dovadă de compasiune, la locul de muncă tind să evite astfel de valori pentru a urca pe scara ierarhică. Totuşi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, tindem să avem un nivel al moralităţii din ce în ce mai ridicat. "Tot din studiu a reieşit şi faptul că pe măsură ce înaintăm în vârstă şi acumulăm experienţă, suntem mai puţin dispuşi să ascultăm sfaturile celorlalţi. În aceste condiţii, oamenii tind să acţioneze ca urmare a raţiunii", a încheiat Steare.