Oamenii din Izvoarele au acum de luptă, după cutremure şi inundaţii, şi cu furia pământului. Recent, în zona unde în anii trecuţi au fost înregistrate şi 3.000 de cutremure, au fost sute de curţi, anexe şi grădini inundate. De la sat s-ar trage acum necazul actual. După o alunecare masivă de teren, crevase adânci se cască în dealul din zona sudică a satului. Fenemonul a fost observat de proprietarii unei ferme, care au anunţat Primăria Slobozia Conache.
„Proprietarul stânei, cel care ne-a anunţat, a spus că înainte de a coborî pământul la vale a fost o gaură mare cu apă şi spunea că fierbea apa. Până am ajuns, gaura s-a acoperit, dar a rămas clar urma de alunecare a terenului. Am luat legătura cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, am făcut adresă către Prefectură şi Consiliul Judeţean. A fost informat Bucureştiul. Consiliul Judeţean va trimite o comisie de la Îmbunătăţiri Funciare aici, ni s-a spus că acea comisie care va face evaluarea vrea să pună piloni de beton ca să poată să oprească aceste maluri care vin spre sat, dar după ce se face analiza la tot ceea ce este aici. Îi invităm şi pe cei de la Transgaz aici deoarece au conducta în zona afectată de alunecarea de teren. Noi am pus martori în teren. Faţă de ieri, pământul a alunecat cam cu doi metri, 65 de cm au fost numai de joi noaptea până vineri dimineaţă la 7.30. Azi de dimineaţă, până acum, la 11.30, încă 320 cm... În continuare pământul o ia la vale. Este risc pentru localitate, dar risc imediat este pentru stâna de aici. Au primit ordin de evacuare“, spunea primarul din Slobozia Conache, Emil Dragomir.
Pompierii, alături se serviciul local de voluntari pentru situaţii de urgenţă al comunei, monitorizează de ieri după-amiază zona.
„Este o deplasare a taluzului în primul rând pe circa 200 de metri liniari. În pericol imediat este stâna. S-a dispus evacuarea în regim de urgenţă a animnalelor şi a oamenilor din zonă. Se face monitorizarea permanentă. În cooperare cu autorităţile locale vor fi luate măsuri pentru siguranţa celor din zonă şi, pe termen mai lung, pentru stoparea acestor fenomene. Am anunţat Transgaz să vină să evaluaze starea în care se află, dar să analizeze şi care este pericolul dacă vor continua alunecările. Cauza credem că este de la precipitaţii, şi a infiltraţiilor de la apa de ploaie, zăpada topită... este şi un specific al zonei, dar acum, fiind pe o falie mai mică, 200 m în lungime şi 200 în adâncime, este un fenomen punctual“, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Proprietarii stânei cred că dacă va creşte viteza de alunecare a terenului riscul este mare nu doar pentru ferma lor, unde au şi o casă cu două camere, ci şi pentru casele din apropiere.
„Avem ordin de evacuare şi când o fi să nu mai putem sta deloc le luăm şi plecăm. Nu ştiu unde să le ducem, nu avem unde, ne vor spune cei de la Primărie. Peste noapte nu am dormit , ţinem şi animalele departe de deal, ca să le putem scoate repede. Mulţi în sat încă nu ştiu ce e aici, dar vor afla. De la ploaie cred că e“, spunea Şerban Mânjină, proprietarul stânei.
Alţi localnici spuneau că dacă s-ar împăduri complet zona nu ar mai fi deloc probleme, deoarece aşa s-a întâmplat, tot la ei, lângă cimitir, unde împădurirea a blocat alunecarea de teren. Luni, în zonă ar putea ajunge şi o echipă de cercetători din Bucureşti.