16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Drumul judeţean Cerţeşti - Ghidigeni, inundat după fiecare ploaie
Drumul judeţean Cerţeşti - Ghidigeni, inundat după fiecare ploaie

Pentru localnicii din Cerţeşti care au drum spre Ghidigeni, în sezonul topirii zăpezilor sau când zăpada se topeşte şi a plouat mai mult, este o adevărată aventură să circule pe drumul judeţean 240 A, care face legătura între cele două localităţi. Drumul, care este neasfaltat, se transformă într-o adevărată băltoacă deoarece mai multe segmente sunt acoperite de apă. Uneori este aproape impracticabil, dar de cele mai multe ori se poate trece, însă cu un risc destul de mare pentru autoturisme. Pe acest drum se circulă patru kilometri, iar un alt drum, ocolitor, mai bun, ar însemna 100 km. în plus. Problema este mai veche, dar cu toate acestea drumul încă nu a fost asfaltat. Un profesor a postat pe internet un apel către autorităţi, sperând că în viitorul apropiat cineva va lua în calcul asfaltarea drumului. ”Suntem pe drumul judeţean 240 A Cerţeşti–Ghidigeni, teoretic judeţean, practic este o mocirlă de la cap la coadă. Acesta este un mare iaz şi mai sunt câteva mai încolo. Am făcut acest filmuleţ în speranţa că ne va vedea cineva şi pe noi şi poate se va pune în discuţie şi asfaltarea acestui drum. Noi rezistăm, mai rezistăm, dar să ştiţi că mai rezistă şi băltoacele“, spune, în înregistrarea postată pe internet, profesorul Ionuţ Dumitraşcu.
Situaţia este cunoscută în zonă, iar la cererea Primăriei din Cerţeşti, Consiliul Judeţean a făcut anul trecut un prim pas pentru normalizarea cât de cât a situaţiei. Drumul a fost pietruit. Din păcate, peste iarnă, iar acum din pricina ploilor, drumul se transformă din nou în baltă. Apa se scurge greu, deoarece zona nu se poate drena natural. De aici ar decurge şi costuri mai mari pentru o viitoare asfaltare.
„Anul trecut Consiliul Judeţean, la solicitările noastre, a pietruit drumul, era ca în palmă. Sigur că ne dorim şi am făcut demersuri pentru a fi asfaltat. Ar fi destul de scump, am înţeles, este o zonă unde apa se adună dacă plouă sau se topeşte zăpada. Deocamdată, acum, Consiliul Judeţean ne va reabilita un pod care este pe drumul judeţean care trece prin comună şi dacă nu îl reabilităm cât mai repede s-ar putea rupe comuna în două. Asta este acum prioritatea şi apoi urmează să vedem ce se va face cu acest drum, care este într-adevăr o problemă. A trebuit să ne prioritizăm reabilitările“, a spus primarul din Cerţeşti, Daniel Cotoranu.
Totuşi situaţia nu este simplă, iar rezolvarea acestei probleme nu stă doar într-o simplă asfaltare. ”Situaţia de la Cerţeşti este în atenţia noastră. În paralel cu investiţia în podul de acolo prinsă în programul de investiţii din 2017, căutăm soluţii şi pentru drumul judeţean. Pentru a evita inundaţiile pe drumul judeţean acolo ar trebui să facem o supraînâlţare a drumului sau să vedem dacă în acea zonă se poate găsi o soluţie ca apele să se scurgă. În acea zonă, terenul este ca o pâlnie, se adună apa de pe toate dealurile, practic nu ai cum să deversezi apa. Noi am reabilitat drumul dar, în situaţia dată, apele tot vor acoperi drumul. Asfaltarea nu rezolvă acumularea apei în zonă, de aceea căutăm cea mai bună soluţie ca apa să se scurgă de acolo”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea. 


Articole înrudite