03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
In memoriam - violonistul Ştefan Gheorghiu
In memoriam - violonistul Ştefan Gheorghiu
Pe 23 martie 1926, la Galaţi, se năştea Ştefan Gheorghiu, violonist şi pedagog renumit în lumea muzicală. Începe să cânte de la 6 ani la vioară, iar fratele Valentin îl acompaniază la pian. Enescu îi ascultă pe cei doi fraţi cântând şi, în urma recomandărilor acestuia, cei doi copii Gheorghiu pleacă în Franţa, fiind elevi ai Conservatorului Naţional Superior de Muzică din Paris. Din 1948 devine solist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.
Spectacolul „Valori artistice gălăţene - Violonistul Ştefan Gheorghiu”, oferit de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” în parteneriat cu Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” a făcut cunoscută, în special tinerei generaţii, povestea despre onestitate, perseverenţă, muncă, trimisă dincolo de nori de maestrul Ştefan Gheorghiu.
Ecaterina Stan, critic muzical şi redactor muzical al Societăţii Române de Radiodifuziune, a vorbit cu lacrimi în ochi, la ceas comemorativ: „Toţi cei care au învăţat de la Ştefan Gheorghiu au devenit oameni de o calitate mult mai bună şi avem o nevoie groaznică de oameni de o calitate foarte bună. Timpurile sunt foarte tulburi. În timpurile acestea, Ştefan Gheorghiu a fost o lumină şi prin învăţătura lui este şi acum o lumină pentru toţi”.
Printre invitaţi, alături de Ecaterina Stan, s-au aflat: Bogdan Adrian Gogoncea (violonist), Valentina Popovciuc (pianistă), Liviu Câşleanu (violonist, discipol al maestrului Gheorghiu) şi Sebastian Câşleanu.
Pe 17 martie 2010 , Ştefan Gheorghiu a plecat într-o lume poate mai plină de armonie, dar „nu a luat cu el nimic din ce a dat cu generozitate oamenilor”, după spusele Ecaterinei Stan. Nu a luat cu el lecţiile de viaţă pe care le-a oferit elevilor, nu a luat răbdarea cu care îi ascultă, nu a luat comştiinciozitatea care l-a făcut să îşi dedice întreaga viaţă muzicii. Pe toate le-a lăsat, cu generozitate, acelora care au avut şansa să îl cunoască direct sau celor care, într-o seară ce i-a fost dedicată la Teatrul „Nae Leonard”, au avut ocazia să îl asculte prin intermediul unei înregistrări, atunci când, după multe insistenţe, i-a acordat un interviu redactorului muzical Ecaterina Stan. Nu a putut să cânte până în ultima clipă din cauza unor deformaţii ale încheieturilor, dar cu siguranţă ne va încânta şi pe viitor auzul obosit de haosul şi agitaţia de zi cu zi.

Articole înrudite