03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poate fi introdus jocul de GO, ca disciplină opţională, în şcoala românească?
Poate fi introdus jocul de GO, ca disciplină opţională, în şcoala românească?
Muzeul de Istorie Galaţi în colaborare cu Asociaţia de GO Brăila, Asociaţia Club Sportiv GOVEST Oradea, Asociaţia “Rădăcini Culturale” Bucureşti şi Tsurukame GO School Piteşti, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 22 “Dimitrie Cantemir” Galaţi şi Biblioteca Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, au fost iniţiatorii programului educaţional “GO - O cale japoneză”, desfăşurat în zilele de 26 şi 27 martie în incinta Muzeului „Casa Cuza Voda” din Galaţi. În cadrul acestui proiect a avut loc şi lansarea lucrării „Primii Paşi în GO”, un manual ce vine în întâmpinarea profesorilor care au reuşit deja să introducă jocul de GO ca disciplină opţională în câteva şcoli din România: Liliana Iacob (Brăila), Teodor Vârtic (Bistriţa), Cristi Cobeli (Vatra Dornei), Gabriel Ciora (Giarmata, Timis).
Mirel Florescu, 6 dan şi antrenor al Lotului Naţional de GO din România, s-a hotărât să îşi dedice restul vieţii răspândirii acestui joc minunat şi astfel s-a născut iniţiativa scrierii unui manual de GO. De la 5 ani a început să joace şah iar după ce a participat la câteva concursuri şi s-a descurcat onorabil a avut nevoie de o treaptă mai înaltă: jocul de GO. Primele articole despre acest joc le-a citit în revista Ştiinţă şi Tehnică şi din momentul acela nu a trecut nicio zi fără să joace GO. Mirel Florescu joacă GO de 27 de ani şi de ceva timp şi-a dat seama că sunt şi alţi jucători în ţară care doresc popularizarea acestuia.
Pentru cei mai mulţi GO-ul reprezintă un hobby, pentru foarte mulţi este un sport, în timp ce pentru alţii este o adevărată artă, o filosofie de viaţă. Acest joc se bucură de o preţuire aparte în Asia, în special în Japonia. Datorită generozităţii unor oameni de afaceri japonezi, Mirel Florescu a studiat timp de 4 ani în cadrul Centrului pentru Studii de GO Makuhari.
De-a lungul timpului, pasiunea i-a fost răsplătită cu importante premii şi rezultate: Campion Naţional în 1999, Campionatul Mondial de Amatori din 2000 (loc 8), Campion Balcanic în 2001.
Camelia Basta, Preşedintele Asociaţiei Rădăcini Culturale Bucureşti, joacă GO doar de un an, dar şi-a dat seama că apariţia cărţii Primii paşi în GO este „pentru jucătorii de go, bineînţeles, o mare bucurie; pentru începători, o carte extrem de utilă. Am descoperit că GO-ul este un joc elegant şi subtil şi, mai ales, infinit în posibilităţi”.
Apariţia cărţii este, pentru autor, primul pas în realizarea unui vis, şi anume introducerea GO-ului în şcoala publică românească, ca disciplină opţională. Un joc care modelează foarte frumos personalitatea oricui. Un joc care nu este agresiv şi care, pe lângă calcule matematice, cere şi foarte multă imaginaţie, intuiţie, nu poate decât să dea jucătorilor încredere în forţele lor şi să le mărească şi capacitatea de concentrare.
Jocul de GO dezvoltă puterea de calcul, analizarea posibilităţilor şi puterea de vizualizare în spaţiu.
Cel de-al doilea pas important al Programului Educaţional GO - O cale japoneză este formarea de instructori de go şi legalizarea acestui joc şi în ţara noastră.
Cartea pe care ne-a dăruit-o Mirel Florescu „este unică şi este printre puţinele manuale de acest tip din Europa, nu doar din România”, după cum a apreciat Camelia Basta.
Fără fraze greu accesibile, fără a folosi un limbaj sofisticat, autorul reuşeşte să ne iniţieze în arta GO-ului, recomandându-ne ca fiecare lecţie să se desfăşoare pe parcursul a 50 de minute.
Jocul de GO nu se învaţă într-o săptămână, manualul fiind conceput pentru a fi studiat pe parcursul a 34 de săptămâni. Ca orice manual, cuprinde şi teme pentru acasă, dar şi un dicţionar cu termeni specifici acestui joc, la sfârşitul fiecărei lecţii. Aşteptăm momentul în care elevii din şcolile noastre vor avea posibilitatea să studieze GO-ul pentru a-şi optimiza gândirea într-un mod cât se poate de plăcut.

Articole înrudite