În Joia Mare, în partea de jos a Moldovei, de dimineaţă gospodinele aprind 3 focuri pentru a arde relele, a alunga spiritele rele şi a da roadă pământului. Aşa a început ziua şi în satul gălăţean Odaia Manolache în casa Ecaterinei Hulea, etnograf al locului.
Apoi, gospodinele, după ce merg la biserică, încep şi vopsesc ouăle. Vopseaua se face din frunze de nuc, sfeclă şi urzică, separat, pentru a avea 3 culori mai ales cea roşie tradiţională de Paşte.
Oualele se pot vopsi într-o singură culoare sau dacă se doreşte sa aibă şi model se pun iniţial, înainte de vopsire, într un ciorapel şi se presează cu foi de ceapă şi frunze apoi se fierb. În tot acest timp, se cântă pricesne, cântece religioase. După ce au fiert 10 minute şi s-a pus şi oţet şi sare pentru a nu se lua culoarea, ouăle se scot. Tot cele roşii primele.
Apoi se şterg cu untură pentru a le da luciu. La final, ouăle se pun şi se pregătesc pentru a fi duse la biserică.
”Totul durează cam patru ore pentru a vopsi tradiţional ouăle, dar aşa este datina şi eu de aceea o şi respect şi o duc mai departe pentru a nu ni se pierde obiceiurile neamului'', ne-a spus la final Ecaterina Hulea.