1.452 de lei a luat, în medie, de la buget fiecare român în parte anul trecut. Cel puţin aşa arată harta cheltuielilor bugetului de stat alocate fiecărui judeţ în parte în 2012, făcută pe baza cifrelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Ministerul Finanţelor. Apar foarte mari discrepanţe între judeţe în ce priveşte aceste alocări. Diferenţele de sume per capita sunt de la dublu+ la simplu.
Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului vecin Ialomiţa, cărora li s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.
După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.
Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri.
Nici Moldova nu s-a descurcat rău, cu excepţia judeţelor Neamţ (1.166lei/cap de locuitor) şi - oare de ce nu ne surprinde?! - Galaţi (1.108 lei), care au „concurat" îndeaproape Ialomiţa. De altfel, coada clasamentului, cu alocaţii de sub 1.200 lei e cap de locuitor, este ţinută de doar 6 judeţe din ţară iar Galaţiul este unul dintre acestea şi - atenţie! - singurul din Regiunea Sud Est cu atât de puţini bani.
În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. Dezastruoasă în unele cazuri. Afară de cele două judeţe din Moldova, aici sunt toate celelalte care au primit de la bugetul de stat sub 1.200 de lei pe cap de locuitor – Ialomiţa, Teleorman, Dolj şi Dâmboviţa. Nici celelalte n-au cunoscut o situaţie mult mai roză, obţinând venituri apropiate de 1.200 de lei pe capitaţie.
Sursa banilor
În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor. Din care 13,8 miliarde de lei - cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 14,9 miliarde de lei - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi 4,46 miliarde de lei care au fost subvenţii.
Impozitul pe venit este sursă de bani pentru bugetul de stat, parte a bugetului general consolidat. 71,5% din banii strânşi local din această sursă se întorc la local, potrivit legii.
Din TVA, bani care se duc tot la bugetul de stat, se finanţează la nivel local salariile profesorilor, indemnizaţiile de handicap şi alte cheltuieli sociale, afară de pensii, sănătate şi şomaj, care au bugete proprii. Mai important, din TVA se finanţează echilibrarea bugetelor locale şi drumurile judeţene. Sumele alocate se calculează funcţie de mai multe variabile, o importanţă deosebită având numărul de locuitori.