25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat decât cei care nu suferă de acest sindrom cu origini necunoscute, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.
Această cercetare preliminară, care a constat în analizarea post-mortem a creierului a treisprezece băieţi cu vârste cuprinse între doi şi 16 ani, a arătat că şapte băieţi care sufereau de autism aveau în medie cu 67% mai mulţi neuroni în regiunea cortexului prefrontal, potrivit profesorului de neurologie Eric Courchesne de la Universitatea California (vest) din San Diego, principalul autor al acestui studiu.
Această zonă a creierului coordonează diferite funcţii cognitive superioare, precum limbajul, comunicarea şi gândirea, competenţele intelectuale cele mai afectate de autism.
Cercetarea de faţă pare să confirme observaţiile efectuate cu zece ani în urmă cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM), care au arătat o dezvoltare excesivă a creierului la copiii autişti. Neurologii au emis atunci teoria conform căreia proliferarea excesivă a acestor neuroni, ca urmare a unei disfuncţionalităţi prenatale, ar putea fi cauza ascunsă a sindromului.
La copiii autişti se observă, de când sunt foarte mici, o supradimensionare a creierului şi a capului, precum şi o proastă activitate neuronală.
Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că greutatea creierului la autiştii din eşantionul studiat era cu 17,6% mai mare decât la copiii normali de aceeaşi vârstă.
„Dat fiind că aceşti neuroni corticali nu apar după naştere, creşterea anormală a numărului lor la copiii autişti arată că este vorba de un proces prenatal”, explică doctorul Courchesne.
„Dacă viitoarele studii vor putea depista cauza numărului excesiv de neuroni, se va înţelege mai bine mecanismul autismului şi se vor descoperi, poate, şi noi tratamente”, afirmă cercetătorul.


Articole înrudite