23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce alimente trebuie gătite înainte de a fi consumate
Ce alimente trebuie gătite înainte de a fi consumate
Pentru o alimentaţie cât mai sănătoasă este recomandat ca unele produse să fie consumate crude, iar altele trebuie gătite. Se ştie că majoritatea legumelor şi fructelor sunt mai sănătoase crude, pentru că prin tratarea termică îşi pierd vitaminele, dar în unele cazuri este mai bine ca acestea să fie fierte.
Legumele trebuie consumate, de regulă, crude, însă roşiile şi morcovii fac excepţie. În afara vitaminelor, din fructele şi legumele crude ne luăm şi antioxidanţi. Toate acestea se pot distruge prin preparare termică. Nu şi în cazul morcovilor şi roşiilor. Betacarotenul din morcovi se absoarbe de 10 ori mai bine dacă aceştia sunt fierţi, iar licopenul din roşii, un antioxidant puternic, se asimilează mai bine dacă acestea sunt fierte sau transformate în sos. Dacă legumele şi fructele le putem consuma, în marea lor majoritate, în stare crudă pentru că organismul are numai de câştigat de pe urma lor, carnea şi lactatele trebuie preparate termic. Altfel, nu le-am putea digera.
Neprelucrate termic, carnea şi lactatele pot transmite anumite infecţii. Carnea de pasăre se pregăteşte mai repede decât cea de porc sau de vită, care are nevoie de timp mai mult pentru a se prepara corespunzător.
Pentru a găti sănătos un aliment, trebuie să ţinem cont de conţinutul lui de apă, dar şi de cât de tare este dat focul. Enzimele din alimente îşi pierd din eficacitate la 50 de grade Celsius, vitaminele, la 55 de grade, iar proteinele la 70 de grade Celsius. Gătite la o temperatură ridicată, substanţele nu doar că sunt distruse, ci pot forma altele, periculoase pentru organism.
Este bine să ţinem cont şi de vasele în care pregătim mâncarea. Recipientele bune sunt cele din metal emailat, aluminiu teflonat, sticlă, plastic, din ceramică de uz alimentar şi chiar şi cele din lemn.


Articole înrudite