UPDATE: Forţele de intervenţie au acţionat aproape 4 ore pentru a lichida toate focarele, fiind afectată o suprafaţă de circa 100 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf.
..................................................................................................................................................
În această după-amiază, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor a trei incendii astfel.
În apropierea localității Băltenii de Sus, au intervenit 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră de la momentul anunțării, la ora 19:00. În urma evenimentului au ars aproximativ 3000 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de utilizarea focului deschis în spații deschise.
9 subofițeri, cu o ambarcațiune SAR, intervin pe malul stâng al Dunării (brațul Sf. Gheorghe la km.81) pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată. În sprijinul pompierilor militari acționează 7 persoane, localnici și lucrători de la Ocolul Silvic Ruscă. Misiunea este în dinamică.
De asemenea, în apropierea localității Victoria, intervin 5 subofițeri, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stuf. Misiunea este în dinamică.
Măsuri de prevenire
Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
-supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
"Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale. Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei", atrag atenția pompierii.