Alimentaţia disociată reprezintă compunerea meniurilor în aşa fel încât una sau mai multe grupe de alimente se mănâncă separat, sau sunt excluse complet din meniu. Aceasta însemnă că, dacă vrei să urmezi un plan de alimentaţie disociată, va trebui să mănânci numai anumite tipuri de alimente şi numai în anumite combinaţii – în funcţie de planul de alimentaţie disociată preferat de către tine, acestea diferă.
Planurile de alimentaţie disociată diferă, în funcţie de persoana care le-a creat (există diferite teorii), de grupa principală de nutrienţi pe care se bazează şi de stricteţea lor. Astfel, există planuri de alimentaţie disociată bazate pe consumul exclusiv sau preponderent de proteine (Dieta Atkins, Dieta Dukan, Dieta South Beach), diete care se bazează pe disocierea strictă a grupelor diferite de nutrienţi (Dieta 3-3-3, care permite consumul tuturor grupelor alimentare, dar în zile diferite) sau planuri de alimentaţie disociată mai puţin stricte, care descurajează anumite combinaţii alimentare (Dieta Montignac, Dieta Disociată).
Funcţionează alimentaţia disociată? Şi da şi nu. Da, alimentaţia disociată ajută la slăbire, dar de multe ori nu pentru că urmezi un plan de alimentaţie disociată, ci pentru că această disociere îţi reduce consumul anumitor alimente care îţi stricau anterior dieta (carbohidraţi care îngraşă, grăsimi săturate, dulciuri, alcool) sau pentru că meniul care îţi este recomandat este atât de fad încât pur şi simplu mănânci mai puţin. Chiar dacă îţi este permis să mănânci oricât de multă brânză de vaci îţi doreşti, există mari şanse să nu o poţi face timp de trei zile la rând...
Alimentaţia disociată are riscuri secundare? Categoric, da. O alimentaţie construită dezechilibrat (să spunem, o dietă proteică ţinută o perioadă mare de timp) poate conduce la scăderea nivelului de energie, o stare generală neplăcută, boli cardiovasculare sau digestive, privează organismul de nutrienţii esenţiali.
În cazul în care ai urmat un plan de alimentaţie disociată şi acesta nu a avut succes, pot exista nenumărate motive, dar trebuie să fii foarte atentă la următoarele situaţii: nu ai respectat planul iniţial; ai consumat alimente dintr-o anumită categorie în cantităţi excesive, depăşind cu mult necesarul de calorii; ai uitat un simplu detaliu, care a stricat dieta (ai încercat de exemplu să ţii cura cu orez, dar ai uitat că aceasta presupune ca orezul pe care îl mănânci să fie fără sare şi în cantităţi moderate; organismul tău nu funcţionează perfect (dacă ai încercat să ţii o dietă proteică sau cura cu orez, în schimb nu stai bine cu digestia, te poţi alege cu vreo 2 kilograme în plus, în loc să slăbeşti 5.
Meniu pentru alimentaţia disociată
Dacă eşti convinsă că alimentaţia disociată reprezintă o variantă pentru tine, îţi propunem un meniu simplu, care se bazează pe disocierea în cadrul aceleiaşi mese (pe parcursul unei zile vei mânca toate grupele de nutrienţi necesare unei dezvoltări sănătoase):
Mic dejun: 2 ouă fierte cu o salată de roşii şi ardei
Gustare: un avocado zdrobit, cu 2 linguriţe de zeamă de lămâie şi puţină sare
Prânz: Un grătar mediu din carne de vită (150 grame) şi o salată de spanac cu zeamă de lămâie
Cină: Peşte la cuptor (150 – 200 grame) cu legume verzi la aburi (broccoli, dovlecei, spanac) şi câteva migdale.