20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul liberal Paul Ichim a adresat o întrebare ministrului Agriculturii prin care cere o serie de lămuriri asupra sistemului de irigaţii la nivel naţional, lucru care a făcut şi obiectul unei anchete derulate de o comisie special instituită în Camera Deputaţilor. Senatorul PNL constată toate aceste probleme ca urmare a unei sesizări venite la cabinetul senatorial, sesizare în care se fac foarte multe dezvăluiri.
„Deşi nu sunt un specialist în agricultură sau îmbunătăţiri funciare, informaţiile oferite de către specialiştii din domeniu m-au determinat să fac o declaraţie politică pe care cred că oamenii pricepuţi în domeniu o vor lua în considerare. După perioada imediat următoare celei din decembrie 1989, când ni s-a transmis că industria este un morman de fiare vechi şi au fost tăiate şi date la fier vechi chiar fabrici nou deschise, cu utilaje de ultimă generaţie, de provenienţă germană, am constatat că guvernări succesive, luminate, ne-au dus la mila lui Dumnezeu. Astfel, am constatat că, mai ales în perioada de criză, creşterea economică este dependentă de cum, când şi cât plouă, deoarece doar agricultura ne asigură un oarecare profit”, a precizat senatorul PNL, Paul Ichim.
Senatorul PNL susţine în declaraţia sa politică faptul că, după Revoluţie, specialiştii din acest domeniu au dispărut, strategia a fost permanent schimbată cu toate că statul a investit în domeniu, şi astfel s-au investit bani în canalele de irigaţii care aşa de bine au fost izolate pentru pierderile de apă în sol, încât printre dale au crescut şi copaci.
„Este adevărat că aceste lucrări au fost alocate firmelor care nu făceau politică, dar care susţineau financiar partidul care trebuia, iar aceste firme nu-şi trăgeau banul din profitul propriu, ci din calitatea de mizerie a lucrărilor efectuate, mai bine spus din furtul de materiale. Numai în judeţul Galaţi, dacă s-ar studia calitatea lucrărilor efectuate de către o firmă, se pare, agreată, s-ar constata că cele susţinute de mine sunt adevărate. Iar agrearea costă, iar banii nu sunt scoşi din profit, ci din calitatea lucrărilor. Se pot depune şi documente foto sau video în acest sens”, a adăugat senatorul liberal.
În finalul intervenţiei sale, demnitarul gălăţean adreseză o întrebare celor care sunt îndreptăţiţi să facă lumină în acest caz: „Întrebarea mea, la finalul acestui material, ca om care nu sunt din sistem: cine plăteşte toate lucrările acestea? Tot Noi? Pe oamenii care au răspuns de-a lungul anilor, din ministere, cine-i întreabă de sănătate, că văd că în sistemul de irigaţii mai uşor furăm decât udăm!”.


Articole înrudite