Senatorul Marin Nicolae, membru al Pro România, afirmă că acum este momentul cel mai bun pentru o reformă administrativă puternică şi care să readucă în prim plan cetăţeanul şi interesele acestuia.
„Sunt convins că viziunea clară pe care o avem în privinţa restructurării administrative va reprezenta singura alternativă viabilă pentru evitarea tăierilor de pensii şi salarii. Dacă este să privim mai departe, reforma aceasta este justificată şi pot să identific foarte uşor abordarea şi punerea ei în aplicare la nivel local, pentru că Galaţiul rămâne locul în care mă identific cel mai uşor. De aceea, din perspectiva viitoarei mele candidaturi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, pot spune că aplicarea unui nou model de administraţie locală se impune şi trebuie făcut acest pas cât mai repede posibil”, a precizat senatorul gălăţean Marin Nicolae.
Pro România, ca semnatar al Acordului Politic Naţional pentru garantarea drumului european al României este formaţiunea care îşi doreşte cel mai mult această reformă administrativă, mai ales că soluţiile propuse reprezintă singura alternativă viabilă la tăierile masive de salarii şi pensii.
„Avem cel mai bun moment pentru a începe o reformă aplicată, concretă şi corectă în administraţia locală. Pro România are soluţiile realiste şi eficiente pentru o restructurare radicală a administraţiei publice. Reamintesc că aceste soluţii au fost deja prezentate şi aduse în prim plan şi în discuţiile cu ceilalţi reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare. Este vorba despre reducerea numărului de judeţe, de agenţii naţionale şi a structurilor acestora deconcentrate şi chiar reducerea numărului de parlamentari”, a precizat senatorul Marin Nicolae.
Această reformă are ca principal punct de pornire debirocratizarea, reducerea numărului de ministere şi implicit a instituţiilor deconcentrate. Practic se merge spre o simplificare şi subţiere a sistemului bugetar, devenit în ultimii ani unul foarte stufos.
De altfel, ca primă soluţie, parlamentarii Pro România au depus deja două proiecte legislative care vizează reducerea birocraţiei în instituţiile statului, respectiv a administraţiei locale. Acest obiectiv face parte din strategia pe termen lung a Pro România de reformă a statului. Iniţiativele aduc modificări în zona instituţională şi în domeniul agricol. Este vorba despre „Proiectul de Lege pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituţiilor publice” şi despre „Proiectul de lege de modificare şi completarea art. 6, art. 8, art. 20 şi art. 33 din Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură”.
„Pe scurt, primul proiect de lege se referă la o simplificare a vieţii cetăţenilor care solicită avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceştia. Vrem să interzicem prin lege ca instituţiile publice să mai solicite aceste avize sau documente, dacă ele trebuie obţinute din cadrul aceleiaşi instituţii la care s-a depus documentaţia iniţială”, a precizat senatorul Nicolae Marin.
Al doilea proiect de lege prevede simplificarea modalităţii de accesare a schemelor de plăţi directe pentru fermieri. Aceştia vor depune doar cererea de plată la APIA, împreună cu documentele care nu sunt emise de terţi. Pentru documentele emise de terţi (extras din registrul agricol, extras din Registrul Naţional al Exploataţiilor, extras din Registrul de Rasă, extras ONRC, etc.), APIA va solicita informaţii către entităţile emitente sau va consulta bazele de date disponibile on-line.
Nepunerea în aplicare a acestor măsuri propuse de Pro România va conduce la o suprataxare a firmelor, care şi aşa sunt supuse unei presiuni create de lipsa forţei de muncă şi la repetarea situaţiei din 2010 când a fost necesară o tăiere drastică a salariilor şi pensiilor.