Domnule Cristache, tocmai ce aţi votat Bugetul de stat pe 2019. La ce pot să se aştepte românii?
Ca parlamentar responsabil, vă spun, încă de la început, că am votat împotriva acestui Buget. Din punctul meu de vedere, pe Buget, scrie mare: Recesiune şi Genocid. Recesiune din cauza măsurilor prociclice şi a creşterii nejustificate a fiscalităţii. Tot ce este entitate economică privată se va feri să facă investiţii în anul 2019. De altfel, vedem deja efectele OUG 114 - inflaţie în creştere, ROBOR în creştere, deşi ne-au promis invers, creştere alarmantă a cursului de schimb valutar, diminuarea rezervelor BNR. Având în vedere că nici Europa nu se simte prea bine, Italia, al doilea partener comercial al României, intrând deja în recesiune, eu cred că a doua jumătate a lui 2019 va fi foarte dificilă. Să dea Dumnezeu să nu fie aşa, dar mi-e că tripleta de aur Dragnea - Vâlcov - Teodorovici ne va servi recesiune pe tavă. Genocid ca urmare a tăierii fondurilor pentru personele cu dizabilităţi. Cu siguranţă, cel puţin în zona rurală, administraţiile publice locale nu vor putea suporta aceste cheltuieli şi vom vedea presa plină de tragedii individuale. Primăriile comunelor din Galaţi aşteaptă, de regulă, începutul anului următor pentru a plăti ultimele facturi din anul precedent. Spre exemplu, anul acesta, abia prin martie vor termina de plătit facturile din noiembrie şi decembrie 2018. Iar Dragnea, ca să se răzbune pe madam Firea, le mai pune în cârcă şi partea de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi. Va fi crunt.
Ce aduce Bugetul pe 2019 pentru Galaţi?
Felul în care s-au făcut alocările pentru Bugetul pe 2019 m-a convins că Galaţiul este ţinta unui experiment politico - economico - social absolut tragic: există o strategie pusă la cale de PSD Galaţi, gândită de europarlamentarul Dan Nica şi vicepremierul Viorel Ştefan, ca judeţul Galaţi să devină printre cele mai sărace judeţe ale României - să rămână la stadiul de subdezvoltare. Pentru că doar aşa îi pot cumpăra pe oameni cu o pungă de făină şi o sticlă de ulei la alegeri. Concret, eu am propus 121 de amendamente, iar majoritatea PSD - ALDE, cea care conduce deopotrivă judeţul şi oraşul, mi le-a respins pe toate, pe motiv că aşa e ordin de sus. Am cerut alocarea a 57,36 de milioane de lei pentru construirea a 61 de creşe, întocmai cu promisiunile electorale făcute de PSD în 2016. În desele mele vizite prin judeţ, una dintre problemele semnalate a fost lipsa creşelor şi grădiniţelor, oamenii neavând cu cine să-şi lase copiii. De asemenea, am solicitat achiziţionarea de ambulanţe în localităţile din judeţ, accesul la servicii medicale de urgenţă fiind o uriaşă problemă. Suma cerută nu era foarte mare - 28,67 de milioane de lei. În total, am solicitat pentru Galaţi doar un sfert din cât vrea să dea Dragnea pentru un program inutil de screening în depistarea carenţelor de Vitamina D. Şi, chiar şi în aceste condiţii, solicitările mi-au fost refuzate, pe motiv că există "ordin de sus". Dincolo de aceste amendamente, e clar că nu se doreşte deloc dezvoltarea judeţului. Toate proiectele au fost blocate. Nu se face nici podul peste Dunăre. Mai ales în contextul în care Tudose (susţinător al proiectului) tocmai ce a plecat la Pro România. Nu mai presează nici PSD Brăila. Nu se face nici aeroportul cu care o să vină Nica în campanie să se laude. Nu se face nici centura ocolitoare a municipiului Galaţi, cu care se tot lăuda Costeluş Fotea. Nu se alocă bani nici pentru modernizarea infrastructurii portuare. Nu se alocă bani nici pentru spitalul regional Galaţi - Brăila despre care se tot discută.
Cum a ajuns Galaţiul în această situaţie de a nu primi niciun fel de finanţare pentru proiectele de infrastructură majore?
E în totalitate vina liderilor PSD. Dan Nica, principalul vinovat pentru starea de subdezvoltare a judeţului, şi-a folosit capitalul de influenţă în scop personal (obţinerea încă unui mandat de europarlamentar) în detrimentul finanţării proiectelor judeţului. De cealaltă parte, Viorel Ştefan face tot posibilul pentru a bloca proiectul podului peste Dunăre, care i-ar distruge, practic, afacerea cu Bacul. Pucheanu, în toată povestea asta, este precum căprioara Bambi pe gheaţă. La un moment dat, a încercat el să se lipească de Firea şi Negoiţă şi să ceară mai mulţi bani pentru oraş, dar, apoi, după ce l-a chemat la ordine Nica, s-a retras ca un laş. E bine de ştiut că în Pucheanu nu poate nimeni să-şi pună baza. Nici nu înţelege, nici nu are influenţa necesară.
În ultima perioadă, aţi fost foarte activ în atacurile dumneavoastră la adresa primarului Pucheanu. Ce aveţi cu el?
Personal, nu am absolut nimic de împărţit cu Pucheanu. Problema mea este că el reprezintă chintesenţa pesedismului: incompetenţă, fudulie, aroganţă, ticăloşie şi un pic de cleptomanie. Poate că nu e la fel de toxic ca jupân’ Durbacă, dar face la fel de mult rău Galaţiului. El este bomboana de pe coliva acestui oraş. Tot ce atinge se transformă în scrum. Galaţiul plesneşte din toate încheieturile: frig în case de îngheaţă pietrele, transport în comun mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu, străzi de Ev Mediu, oameni care mor cu zile în spitale, maidanezi peste tot, faleza care alunecă în Dunăre. Suntem oraş plasat între trei ape şi nu avem nici măcar un pârlit de ştrand ca lumea, o plajă la care să poată merge oamenii vara. Avem ţevi sparte, cu durată de funcţionare depăşită de câteva ori şi pierderi colosale de apă. Se bat oamenii prin oraş pentru o parcare, în timp ce Poliţia Locală a ajuns să dea amenzi pentru a acoperi golurile bugetare. Şi el cu ce se ocupă? Cu acordarea de contracte sub 200.000 de lei pentru a nu face licitaţie (peste 95% dintre contractele Primăriei), majoritatea către firme prietene sau chiar către finul său. Sau cu paranghelii de milioane de euro care ar trebui să-i facă pe oameni să uite că orasul Galaţi, din perla Moldovei s-a transformat într-o capcană în care sunt prinşi proprii locuitori. Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care pleacă din oraş pentru că văd niciun fel de şansă de dezvoltare. Mă uit la Cluj - Napoca, la Oradea, la Timişoara, Arad sau chiar Iaşi şi văd că există progrese. Numai la noi se produce o degradare constantă. Dacă ceva nu se schimbă la alegerile locale din 2020, Galaţiul moare.
Soluţii aveţi?
Absolut. Da. Sunt soluţii generale şi soluţii punctuale. Soluţiile generale se referă la: promovarea oamenilor care ştiu carte în Primărie şi dispariţia celor care sunt acolo doar pentru că au carnet de partid; oamenii cu carte au sarcina de a face proiecte cu fonduri europene (Pucheanu n-a fost în stare să ia nici banii pentru autobuzele hibrid de la Fondul de Mediu, Galaţiul fiind primul oraş exclus); depolitizarea funcţiilor de la companiile şi instituţiile din subordinea Primăriei; deblocarea fondurilor guvernamentale printr-o relaţie directă şi corectă cu Executivul, spre deosebire de acum când Pucheanu nu ştie nici unde e clădirea Guvernului în Bucureşti; distrugerea coteriilor de interese, precum povestea cu podul peste Dunăre care este blocat pentru ca Viorel Ştefan să facă milioane de euro din Bac. Acestea sunt chestiuni macro, de organizare internă şi de raportare la Puterea politică şi executivă. Fie şi numai punerea în aplicare a acestora va aduce beneficii uriaşe oraşului. Dar eu am şi soluţii sectoriale, pentru fiecare problemă punctuală...
Daţi-ne un exemplu. Ce aţi face dumneavoastră cu Transurbul?
Nu cred că trebuie desfiinţat aşa cum susţine Pucheanu, ci trebuie rentabilizat şi modernizat. Cum? În primul rând, afară cu majoritatea celor din personalul TESA - au fie carnete de partid, fie interese divergente faţă de cele ale municipalităţii, pentru că numai cu cai troieni în interior se poate căpuşa o societate. Pasul al doilea îl reprezintă o analiză privind rentabilizarea traseelor din oraş. În opinia mea, Transurbul ar trebui să funcţioneze pe traseele profitabile, iar operatorii privaţi, dacă vor, să le ia pe celelalte. Acum, se întâmplă fix invers. În final, trebuie cumpărate mijloace de transport în comun moderne (cu bani din fonduri proprii, cu bani europeni sau chiar prin împrumuturi). Cu SH-uri nu vom face nicio treabă. În plus, ajungem să plătim mai mult decât dacă le luăm noi prin reparaţiile făcute. Ca să nu creadă cineva că ştiu doar să-l înjur pe Pucheanu. Licitaţia pentru achiziţionarea celor 20 de minibuze noi este un prim pas înainte. Mărunt, dar absolut necesar. Acum, rămâne să vedem că această intenţie a Primăriei - pentru că ne aflăm doar la stadiul de intenţie - se va şi materializa, iar minibuzele vor veni la Galaţi în martie.
Cum aţi rezolva problema podului dintre Galaţi şi Brăila?
Aceea este o chestiune extrem de simplă. Dacă Viorel Ştefan este îndepărtat de la butoane, Guvernul alocă banii necesari pentru ca lucrările să înceapă. Toată documentaţia există deja. De altfel, vă aduc aminte că ministrul Teodorovici a şi spus acest lucru în mai multe rânduri - trebuie doar rezolvată opoziţia politică faţă de acest proiect de la nivel local. Ştiţi care este culmea? Cei de la Brăila vor acest proiect, fostul prim-ministru Tudose chiar mi-a spus că, dacă rămânea în funcţie, demara lucrările la pod. Acesta este cazul ciudat în care există un dezavantaj că PSD Galaţi este mai influent pe lângă Dragnea decât PSD Brăila.
Pentru că a venit vorba de Brăila, cum aţi rezolva dumneavoastră diferendul dintre cele două administraţii locale?
Vă spun sincer că mi-am făcut cruce în momentul în care am văzut explicaţiile puerile ale ambilor primari cu privire la zona metropolitană. Ambiţie de oameni săraci cu duhul. În loc să se pună la aceeaşi masă pentru a vedea priorităţile celor două oraşe, ei se ceartă ca precupeţele în piaţă pe locul în care să se întâlnească. Dacă aş fi primarul Galaţiului, nu aş avea nicio problemă să mă duc la Brăila, să las din orgoliul meu, pentru a rezolva problemele oraşului. Un primar trebuie să fie primul om care slujeşte şi apără interesele celor care l-au votat. Galaţiul şi Brăila au 14 deputaţi şi 6 senatori. Împreună, am putea reprezenta o forţă la nivel parlamentar, dacă s-ar abandona orgoliile prosteşti şi faliile pe criterii politice. Avem câteva priorităţi comune: 1. Atragerea investitorilor prin unirea resurselor celor două oraşe; 2. Realizarea infrastructurii de transport. Eu am iniţiat un proiect legislativ intitulat Autostrada Estului: Bucureşti - Ploieşti - Buzău - Galaţi - Brăila. Speranţa mea este că, atunci când va veni Bugetul la dezbaterea din Parlament, vom obţine măcar fondurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi că, în 2020, licitaţiile şi lucrarea pot măcar să înceapă. 3. Realizarea podului peste Dunăre, care a fost blocat cu bună ştiinţă de Dan Nica şi Viorel Ştefan.
Toate bune şi frumoase din ce spuneţi. Totuşi, PMP este un partid mic? E fezabil să vă imaginaţi că veţi câştiga alegerile din 2020?
În primul rând, eu cred că PMP va dovedi la europarlamentare, care sunt după colţ, că poate fi principala forţă a Opoziţiei gălăţene. Unde vă dau însă dreptate este că, singuri nu putem bate acest colos reprezentat de PSD. Au prea mulţi bani, prea multe interese, reţelele lor sunt foarte bine puse la punct, deţin Puterea cvasitotală. Există două variante realiste în care Opoziţia poate să elibereze Galaţiul de sub dominaţia lui Nica şi incompetenţa lui Pucheanu: fie se modifică legislaţia electorală şi se revine la alegerea primarilor din două tururi de scrutin, fie Opoziţia desemnează un singur candidat în perspectiva alegerilor locale din 2020. Onest vorbind, prima variantă este dificilă spre imposibilă în actuala logică parlamentară. Aşa că, nu ne rămâne decât ca noi, preşedinţii partidelor de Opoziţie din Galaţi (PMP, PNL, USR, PLUS), să ne punem la aceeaşi masă şi să vedem care este soluţia cea mai bună. Dacă în 2020 mergem divizaţi, tare mi-e că rămânem tot cu Pucheanu sau cu vreo altă marionetă de-a lui Nica. Refuzul de a ne uni ar echivala cu o trădare a intereselor gălăţenilor, un ajutor nesperat pentru PSD. Ştiu sigur că Nica se teme de perspectiva Opoziţiei unite. Dacă ne unim forţele, scăpăm Galaţiul, în 2020, de „ciuma roşie”.
Care ar trebui să fie criteriul prin care să fie ales candidatul comun pentru care dumneavoastră militaţi?
Susţin foarte decis că nu trebuie să fie un aranjament politic, ci un rezultat meritocratic. Merge pe ideea unei cercetări sociologice, în care să fie incluşi toţi posibilii candidaţi şi să vedem care este varianta cea mai bună. Decizia ar trebui luată înainte de europarlamentare. Nu vă ascund faptul că, în perioada următoare, PMP Galaţi va comanda un sondaj de opinie foarte serios, pentru a vedea nu doar cum stăm în perspectiva europarlamentarelor, ci pentru a ne ghidona strategia în pespectiva anului viitor, care este crucial pentru soarta oraşului şi a judeţului.
Dumneavoastră v-aţi dori să obţineţi această susţinere a tuturor partidelor de Opoziţie?
Evident. De aceea m-am şi înscris în competiţia internă din PMP. Am şi anunţat public că aş dori să candidez la Primărie. Nu mă cramponez însă de asta. Dacă e cineva care e mai bine plasat ca mine şi are şanse să câştige alegerile locale, voi fi primul care îl va susţine. Nu sunt un om vanitos sau orgolios - îmi doresc ca oraşul în care trăiesc şi pe care-l iubesc să se schimbe în bine. Vreau ca fetiţa mea, Mara, să rămână aici şi să nu fie obligată să plece spre Bucureşti, Cluj - Napoca sau Iaşi. Când mă bat cu atâta convingere cu PSD, o fac şi pentru viitorul tuturor copiilor noştri. În ceea ce priveşte unitatea Opoziţiei, cred cu tărie că pornirea dialogului între noi este primul şi cel mai urgent pas. Sunt convins că vom descoperi că sunt mai multe lucruri care ne apropie decât cele care ne separă.
S-a vorbit despre o fuziune între PMP şi PNL? Ce se mai aude cu această poveste?
Nu e un subiect de actualitate. Cu siguranţă, eu nu îmi fac planuri în funcţie de PNL la Galaţi. Asta nu înseamnă că nu putem vorbi aceeaşi limbă. Eu oricând mă pot aşeza cu George Stângă la aceeaşi masă şi să stabilim un proiect comun pentru Galaţi. Discut cu oricine din Opoziţie, mai puţin cu Durbacă, omul care a fost precum un cancer pentru acest oraş. Cred că varianta cea mai bună pe acest subiect este să ne auzim după europarlamentare.