15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alegeri europarlamentare 2019: PSD şi PNL rămân pe val, ProRomânia ascensiune interesantă, ALDE şi PMP se zbat
Alegeri europarlamentare 2019: PSD şi PNL rămân pe val, ProRomânia ascensiune interesantă, ALDE şi PMP se zbat

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie 2019. Cifrele provin dintr-o selecţie de sondaje reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar public în numele Parlamentului European. În sondajul prezentat, aceste rezultate s-au bazat pe rezultate CURS din 10 februarie, IMAS din 31 ianuarie, BCS din 21 ianuarie.
În urma proiecţiei preferinţelor electorale actuale din UE asupra componenţei Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puţini deputaţi (705) faţă de actualul format (751).
În acest prim sondaj, intenţia de vot în România nu s-a schimbat radical în privinţa celor două mari partide româneşti, dar trebuie menţionat că toate partidele prezintă scoruri mult mai mici decât la ultimele alegeri europarlamentare. Totuşi, PSD continuă să fie în preferinţele românilor înregistrând 26,5%, urmat de PNL cu 23%. După cele două partide, începe joaca celor mici. Partidul lui Victor Ponta, ProRomania, este al treilea în preferinţele românilor cu 9,6%, urmat îndeaproape de USR (9,2%) şi ALDE (9%). Partidul lui Dacian Cioloş, PLUS, a înregistrat un procent de 6,8%. Aşa cum este deja cunoscut, USR şi PLUS şi-au unit forţele, drept pentru care este interesant de văzut la următorul sondaj ce procent vor înregistra împreună. PMP a ajuns în coada clasamentului cu 5,6% urmat de UDMR cu 5,2%, iar alte partide 5,1 %.
Parlamentul va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie şi săptămânal în luna mai până în ziua alegerilor. Sondajele iniţiale de la ieşirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai 2019, pentru acele ţări unde acestea vor fi realizate şi unde votul se va termina, începând cu orele 18:00 şi apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parţiale din toate statele membre.
Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au fost organizate acum 40 de ani, pe 12 iunie 1979. Alegerile din acest an vor fi cele mai importante din istoria Parlamentului, având în vedere contextul politic, ieşirea prognozată a Regatului Unit şi provocările politice si transfrontaliere majore. Cetăţenii europeni se vor prezenta la vot între 23 - 26 mai 2019 pentru a decide viitorul Europei.

21Sondaj grafic


Articole înrudite