15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Adoptarea prin asumarea Guvernului a Codului Muncii în varianta PDL a fost sancţionată de opoziţie prin depunerea unei moţiuni de cenzură intitulată „Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”. Acţiunea opoziţiei este mai mult un exerciţiu de imagine, căci membrii USL nu se arată încrezători în şansele de reuşită ale iniţiativei lor. Concomitent lovesc însă cu forţă mingea pusă la fileu de putere, lansând critici dure, timp în care se pregătesc pentru runda a doua a bătăliei pe Codul Muncii, la Curtea Constituţională.

Opoziţia critică dur puterea

Deputatul Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, a comentat: „Sunt rezervat în a da şanse de reuşită acestei moţiuni, cu toate că mi-aş dori să reuşească. Sunt rezervat pentru că am văzut că sunt interese personale şi de grup mult mai puternice şi care îi leagă de scaun pe parlamentarii puterii în momentul în care ar trebui să voteze, decât interesul care i-ar lega de electoratul care i-a trimis în Parlament”. Ciucă a precizat că se poartă discuţii cu reprezentanţii puterii, dar există şanse destul de slabe ca unii dintre aceştia să se răzgândească şi să absenteze eventual de la vot, însă majoritatea acestora vor prefera „să rămână în plen, dar în băncuţe sau în fotolii, şi nu se vor ridica nici măcar să voteze”.
La rândul său, vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre, a precizat că este cea de a 11-a dată când guvernul preferă să îşi asume o lege de importanţă majoră, evitând dezbaterea din Parlament, precum şi riscul trădării propriilor parlamentari. Dobre a declarat: “Nici măcar colegii de la putere nu mai votează. Ştiti că este sistemul specific românesc: 220 de voturi pentru, 0 contra şi nu ştiu câte abţineri. Aşa ceva e de domeniu absurdului, nu are legătură cu democraţia decât în viziunea actualului Guvern”. În plus, liberalul a motivat că strategia adoptării este generată de un cult al fricii, căci puterea a adoptat „sistemul acesta de a-i fixa pe scaune, care are doua aspecte: Guvernului îi e frică de proprii săi susţinători şi lor le e frică de Guvern. Deci gestionează frica, soliditatea coaliţiei, ceea ce este la ani lumină de ceea ce înseamnă valorile democraţiei. Guvernului nu i-a fost frică de opoziţie, ci de proprii săi parlamentari, când a evitat dezbaterea parlamentară şi când le dă dispoziţie să nu se clintească din bănci ca nu cumva unul sau altul să mai şi gândească”. Cu această ocazie, Dobre l-a înţepat şi pe liderul organizaţiei PDL Galaţi, Mircea Toader, lider al grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor: “Nu e cazul colegului meu Mircea Toader, care execută conştiincios totul, cu degetul”.

Moţiune fără şanse

Singura şansă ca moţiunea să treacă ar fi dată de luptele interne din PDL, în viziunea deputatului Ciucă: „Cine ştie ce să se întâmple în PDL în perioada următoare, ce decizii să se ia pe acolo cu privire la premier care să determine o eventuală acţiune, astfel încât moţiunea să aibă succes. Doar dacă parte din PDL hotărăsc că acum, cu ajutorul moţiunii, îl pot schimba pe premierul Boc. Doar aşa să se întâmple minunea ca moţiunea să fie votată. În rest, sunt interese mult prea mari pentru parlamentarii puterii”.
Deşi fără şanse de reuşită, depunerea moţiunii reprezenta o datorie a opoziţiei conform declaraţiilor deputatului conservator: „ Acest Cod al Muncii este nefericit şi pentru patronat şi pentru angajaţi şi trebuia să ne exprimăm public nemulţumirea şi singura noastră pârghie era aceasta a moţiunii, care este suţinută de PNL, PSD şi PC împreună cu patronatele şi sindicatele. (…) Dar nu numai că ne-am exprimat public nemulţumirea, am venit şi cu un Cod al Muncii agreat şi de patronate şi de sindicate”.

După căderea moţiunii – atac la Curte

Următorul pas al opoziţiei va fi contestarea Codului Muncii asumat de guvern la Curtea Constituţională. Deputatul conservator a precizat: „Există un grup de specialişti de la cele trei partide care studiază posibilitatea contestării la Curtea Constituţională. Aceştia caută elementele de neconstituţionalitate conţinute de Codul Muncii”. Iar liderul liberalilor gălăţeni a subliniat ideea că prin depunerea moţiunii urmată de contestarea la Curtea Constituţională se vor putea smulge totuşi nişte modificări ale actualului Cod al Muncii pe care guvernul doreşte să şi-l asume. Dobre a declarat: “Chiar dacă moţiunea nu va trece, o vom ataca la Curtea Constituţională, pentru că sunt reglementări care restricţionează drepturile angajaţilor. Dacă Curtea Constituţională va funcţiona pe principiile din ultima perioadă, proiectul nostru de lege e depus totuşi la Senat şi îşi va face parcursul. Vom crea acea dezbatere parlamentară şi sunt convins că o serie de lucruri vom putea să le corectăm”.


Articole înrudite