21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Gălăţenii nu-şi pot lua «bocceluţa» să se trateze în «transhumanţă», prin Capitală sau pe la Iaşi sau în Ardeal”
„Gălăţenii nu-şi pot lua «bocceluţa» să se trateze în «transhumanţă», prin Capitală sau pe la Iaşi sau în Ardeal”

În declaraţia sa politică, doctorul Paul Ichim afirmă că acum 30 de ani, la începutul practicii sale chirurgicale, se vorbea despre familii de canceroşi, iar operaţiile oncologice erau de o frecvenţă redusă, urmărite de toată echipa chirurgicală. Senatorul Ichim susţine că astăzi nu există zi de consultaţii să nu fie descoperit măcar un caz cu patologie oncologică. Odată, această patologie era apanajul vârstelor avansate, la tineri fiind mult mai rar întâlnită, dar astăzi  nu mai există categorie de vârstă „iertată” de această patologie. „Aproape nu mai există o familie în România să nu aibă printre membrii săi un caz oncologic. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consemna anul acesta, la nivel mondial, o «epidemie» de cazuri oncologice, termen folosit uzual în cazul bolilor infecto-contagioase. Din larga problemă oncologică nu dezvolt azi problema citostaticelor şi a revizuirii listei cu noi molecule – problema este nerezolvată de 6 ani; nu vorbesc de screening – la care stăm bine declarativ, dar prost la decontare – vezi milioanele de ecografii mamare şi mamografii care ar trebui efectuate anual la populaţia feminină – vezi citologia de col uterin care nu se decontează ritmic sau deloc, de aici şi locul 1 în Europa ocupat de România la incidenţa cancerului de col uterin. Am să mă refer la compartimentele de radioterapie: din  informaţiile deţinute de mine se pare că există 17 centre care pot acoperi radioterapia, distribuite complet neuniform - în Ardeal există Tg. Mureş, Cluj, Braşov, Sibiu, Timişoara, Oradea iar în Moldova, Iaşiul a reuşit, după lupte îndelungate, să finalizeze Institutul Oncologic şi deţine 3 acceleratoare liniare de particule. La Bacău, centrul este închis de 4-5 ani, iar la Galaţi centrul a avut două aparate de telecobaltoterapie. Unul a fost casat, celălalt, defectat în vară, a fost reparat prin canibalizarea celui scos din funcţiune la Oradea, unde a venit un accelerator liniar de particule. Am comparat cele două zone geografice deoarece acoperă aproximativ acelaşi număr de locuitori.
Şi aici sesizăm diferenţa de abordare, pe lângă cea privind infrastructura şi dezvoltarea economică. Lista de aşteptare la terapia cu radiaţii depăşeşte o lună chiar şi în Iaşi, unde există 3 acceleratoare. Un centru cu astfel de destinaţie trebuie să fie dotat cu perechi de aparate, pentru a nu surveni sincope în programul terapeutic, în cazul defectării unui aparat. Ştiu că problemele din sănătate sunt multe, dar în acest domeniu se aşteaptă de prea mult timp o rezolvare”, afirmă în declaraţia sa senatorul PNL Paul Ichim.
”Mi-aş dori ca ministrul Sănătăţii, funcţionarii din minister, precum şi cei de la Finanţe, să stea şi să asculte suferinţele semenilor loviţi de soartă într-un serviciu oncologic. Sunt sigur că se va rezolva de urgenţă. Acum, trebuie să fiu corect - de serviciu este guvernul Ponta, problemele sunt însă vechi şi agravate în timp. Tot la fel de adevărat este şi faptul că ministrul Bănicioiu, sesizat despre dotarea precară cu acceleratoare liniare de particule, a promis că va rezolva problema, chiar şi la Galaţi. Vă rog să reţineţi că populaţia din zona noastră nu are acelaşi venit pe cap de locuitor ca în alte zone, nu-şi poate lua «bocceluţa» să se trateze în «transhumanţă», prin Capitală sau pe la Iaşi sau în Ardeal”, susţine senatorul liberal.



Articole înrudite