25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica: „Comisia Europeană promite României acces egal la finanţarea pentru redresare. Guvernul trebuie să obţină garanţii”
Europarlamentarul Dan Nica: „Comisia Europeană promite României acces egal la finanţarea pentru redresare. Guvernul trebuie să obţină garanţii”

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a declarat că asigurările vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în vederea unei relansări economice incluzive şi nediscriminatorii sunt încurajatoare pentru România.

„Pledez constant, de la debutul crizei cauzate de COVID-19, pentru ca România şi celelalte state din afara Zonei Euro să beneficieze de tratament egal în programul de redresare economică cu cele care au adoptat moneda unică. În şedinţa de ieri a Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE), i-am solicitat comisarului Dombrovskis clarificări privind finanţarea pentru băncile din statele non-Euro din UE, precum şi cu referire la rolul gazului natural şi al energiei nucleare în tranziţia ecologică. Delegaţia PSD este mobilizată pentru ca România să nu fie marginalizată în finanţarea relansării post-pandemie şi pentru ca investiţiile ce urmează să fie direcţionate spre tehnologii ecologice să nu ducă la sacrificarea unor sectoare industriale cu puternic impact economic şi social în România şi alte ţări membre”, a precizat europarlamentarul social-democrat.

„Guvernul României are datoria de a-şi intensifica, la rândul său, demersurile pentru a obţine garanţii pe aceste două coordonate esenţiale: accesul egal la finanţarea pentru redresare şi rolul ce va reveni gazelor şi energiei nucleare în următoarele decenii. Sunt direcţiile de care depinde viitorul economic al României”, a declarat Dan Nica.

În dialogul avut cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda Euro şi dialogul social, responsabil, de asemenea, pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi pieţele de capital, Dan Nica a atras atenţia că „un plan puternic de recuperare trebuie să garanteze accesul la finanţare pentru toate statele membre, în funcţie de nevoile lor. De asemenea, este necesară posibilitatea de a emite datorii, pentru a face faţă efectelor negative ale Covid-19. Iar statele Zonei Euro şi cele non-Euro trebuie să beneficieze în mod nediscriminatoriu de acces la fondurile pentru redresare”.

De asemenea, eurodeputatul PSD a subliniat că „planul de redresare a industriei europene trebuie să stabilească obiective clare pentru salvarea întreprinderilor din UE, pentru asigurarea condiţiilor de concurenţă echitabilă pe piaţa unică şi pentru relocarea unor industrii în UE, în special în sectoarele critice, precum cel medical şi farmaceutic”.

Vicepreşedintele Dombrovskis a dat asigurări, în video-reuniunea comisiei europarlamentare de resort, că vor fi puse la dispoziţie fonduri şi programe de sprijin economic pentru toate statele membre ale UE, pe lângă mecanismele dedicate exclusiv Zonei Euro. În ceea ce priveşte reconfigurarea energetică după renunţarea la cărbune, comisarul european a precizat că gazul este considerat combustibil de tranziţie, iar utilizarea energiei nucleare face obiectul unei evaluări în curs.

În intervenţia sa de azi, coordonatorul europarlamentarilor S&D din Comisia ITRE, a menţionat că „prognoza economică de primăvară, dată publicităţii săptămâna trecută, indică o recesiune profundă şi inegală, precum şi o recuperare incertă. Inflaţia în UE este prognozată la 0,6% în 2020 şi la 1,3% în 2021. Criza cauzată de pandemie ne-a arătat fragilitatea lanţului valoric şi dependenţa noastră de pieţele globale. Consumul şi comerţul, producţia industrială, investiţiile, fluxurile de capital şi lanţul de aprovizionare sunt puternic afectate”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.


Articole înrudite