Parlamentarii europeni au adoptat o rezoluţie prin care cer o mai bună protecţie a drepturilor fundamentale ale romilor, precum şi o finanţare sporită din partea Uniunii Europene (UE), punând accent pe necesitatea integrării sociale a romilor. Rezoluţia Parlamentului European, adoptată cu 576 voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi 60 de abţineri, încearcă să influenţeze viitoarea strategie a Comisiei Europene privind incluziunea romilor. Parlamentarii arată că romii sunt discriminaţi sistematic şi se luptă cu "un grad intolerabil de excludere", cu încălcarea drepturilor omului, stigmatizarea şi discriminarea în viaţa publică şi privată. Deputaţii au mai susţinut că este necesar un efort susţinut din partea autorităţilor locale, naţionale şi ale UE, pentru integrarea persoanelor de origine romă.
"Comisia ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea. În plus, Comisia trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile", precizează PE.
De asemenea, parlamentarii europeni cer rezolvarea problemelor referitoare la locurile de muncă nedeclarate, angajarea romilor în administraţia publică, creşterea numărului de profesori de etnie romă şi asigurarea dreptului la educaţie în propria limbă a copiilor romi.
Rezoluţia abordează şi tema "repatrierilor discutabile" ale romilor din mai multe state membre, care au creat "teamă şi anxietate în rândul populaţiei de etnie romă, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare".
PE mai cere înfiinţarea unor organisme UE, sub supravegherea Grupului de lucru pentru romi, pentru a asigura o finanţare sporită a Uniunii în sprijinul iniţiativelor locale şi pentru identificarea şi raportarea la timp a deturnării de fonduri. Comisia urmează să prezinte propunerea sa în 5 aprilie, iar Consiliul European ar trebui să o adopte în 24 iunie.