22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gheorghe Ștefănache, candidat USR Galați pentru Senatul României: „Prioritatea mea este reforma administrației”
Gheorghe Ștefănache, candidat USR Galați pentru Senatul României: „Prioritatea mea este reforma administrației”

România are la momentul actual 3.228 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri): 103 municipii, 216 orașe, 2.862 comune, 41 de județe și 6 sectoare ale municipiului București. Aproape 50% din localitățile din România au sub 3.000 de locuitori și peste 75% sub 5.000 de locuitori. Toate aceste UAT-uri împreună reprezintă locul în care trăiesc, studiază și muncesc aproximativ 19 milioane de cetățeni. Țara noastră este a șaptea ca mărime din Uniunea Europeană, dar mult mai jos când vine vorba de economie.

Pierdem constant bani de la bugetul de stat. Avem cote de taxare pe salarii mai mari ca multe țări din Uniunea Europeană, dar nivelul de trai al cetățenilor este departe de a fi similar. Avem localități de 2-3 ori mai mici decât media europeană ca număr de locuitori, ceea ce înseamnă că investim de 2-3 ori mai mulți bani în administrațiile publice locale decât media europeană.

Este mai mult decât evident că UAT-urile mici întâmpină frecvent dificultăți în implementarea proiectelor de dezvoltare locală și manifestă incapacitate de autosusținere financiară din cauza inflației de resurse umane și lipsei de resurse materiale. Iată de ce, discutăm, în primul rând, despre reforma administrativă, prin comasarea comunelor sub 3.000 de locuitori.

Asta înseamnă eficientizarea activității primăriilor prin adaptarea organizării administrative la actuala situație demografică, deoarece mulți locuitori, în special tinerii din mediul rural, s-au mutat la oraș și s-a ajuns în situația ca o comună să aibă o mie sau chiar câteva sute de locuitori. În astfel de cazuri, nu se justifică funcționarea unei primării cu mulți funcționari pentru un număr extrem de redus de solicitări ale localnicilor. Cu cât UAT-urile sunt mai mici, cu atât scade calitatea serviciilor furnizate cetățenilor. Pe de altă parte, crește incapacitatea lor de a asigura standarde de bunăstare ridicată.

„Este necesară revizuirea organizării administrative și, acolo unde se impune, comasarea unităților administrativ-teritoriale pentru a asigura o gestionare mai eficientă a resurselor și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice. Trebuie comasate comunele sub 3.000 de locuitori în scopul eficientizării cheltuielilor și pentru furnizarea de servicii adecvate nevoilor de dezvoltare a comunităților rurale, indiferent dacă vorbim de documente de urbanism sau pentru atragerea de fonduri europene”, spune Gheorghe Ștefănache, candidat USR la Senatul României.

Asta nu va însemna că locuitorii unui sat vor trebui să facă 10-15 kilometri până la primăria din satul vecin, deoarece în localitatea a cărei primărie a fost comasată va funcționa un oficiu la care pot fi depuse cererile și obținute documentele oficiale.

De fapt, calitatea funcțiilor administrației locale poate fi evaluată ca o sumă de trei factori:

  • capacitatea de dezvoltare economică;
  • capacitatea de a furniza servicii ieftine de înaltă calitate;
  • funcționarea democrației locale.

Astăzi, așa cum funcționează lucrurile, ne confruntăm cu o situație anacronică. USR propune desființarea actualelor consilii județene și redenumirea regiunilor de dezvoltare fără personalitate juridică în prezent ”județe” pentru a nu schimba Constituția. Este binecunoscut faptul că nu există voință politică în România pentru schimbări majore, de fond, dar atribuțiile macro vor fi transferate regiunilor de dezvoltare, iar localitățile întărite vor căpăta o autonomie sporită.

Trecînd mai departe, este limpede că administrația publică din Galați funcționează foarte bine, însă doar în știrile de la televizor despre asfaltări, înlocuiri de borduri, modernizări de cartiere și secții de spital, parcări, rețele de apă, etc, toate acestea fiind investiții făcute din impozitele plătite de gălățeni. Dincolo de comunicatele de presă, aceiași gălățeni plătitori de impozite se confruntă cu cealaltă față a administrației: birocrația excesivă, lentoarea mișcării hârtiilor și indiferența funcționarilor.

„România se află astăzi într-un moment crucial, în care modernizarea administrației publice este esențială pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă și creșterea calității vieții pentru toți cetățenii. Acest program politic este conceput cu scopul de a transforma structura administrativă a țării, bazându-se pe principii de eficiență, transparență, descentralizare și adaptabilitate la provocările actuale. Pentru a atinge aceste obiective, programul se concentrează pe o serie de direcții strategice și măsuri concrete. Ele constituie bazele pe care vom construi un sistem administrativ care va satisface nevoile și așteptările cetățenilor”, ne-a declarat Gheorghe Ștefănache, președintele USR Galați.

„Nu în cele din urmă, o prioritate foarte importantă este și depolitizarea administrației prin separarea clară a funcției publice de influențele politice, prin implementarea unui sistem meritocratic, bazat pe competență și experiență. Este evident faptul că politizarea administrației până la nivelul funcțiilor publice de execuție poate accentua fenomenul corupţiei, întrucât persoanele numite pe criterii politice pot face anumite compromisuri în exercitarea atribuțiilor pe care le dețin”, a mai precizat Gheorghe Ștefănache, candidat USR pentru Senatul României.

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România și realizat de operatorul economic Marinescu George PFA. Cod unic de identificare 11240015


Articole înrudite