Poligamia este ilegală în România. Nu şi poligamia politică. O atare nuntă politică s-a petrecut vineri, 18 martie, la sala Auditorium din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, unde, contra naturii şi contra voinţei uneia dintre părţi, s-a produs nuntirea.
Plin de el însuşi, pesedistul Nica a fost primul dintre liderii politici care s-a adresat auditoriului, ca să fie clar pentru toată lumea cine e capul familiei. Intervenţia lui a fost o coadă de topor în cel mai autentic limbaj de lemn, aşa că nu vă mai obosim cu ea. Apoi a intervenit partea vătămată, ca să zicem aşa: Durbacă nu a strigat chiar „viol”, dar a recunoscut public faptul că face nunta împotriva voinţei, fiindcă aşa au hotărât alţii, la Bucureşti. Intervenţia acestuia a lăsat auditoriul mască, întrucât deşi este de notorietate divergenţa iscată între Dobre şi Nica, nimeni nu se gândea că Durbacă îl va plesni mediatic pe Nica, în faţă, tocmai în toiul nunţii: „Noi am fost întru totul de acord cu Alianţa de Centru Dreapta, nu am fost de acord cu această uniune, la Galaţi, dar am semnat pentru că aşa s-a hotărât. De ce spun acest lucru? Pentru că noi am mai avut o colaborare PSD şi PC, dar care nu a respectat ceea ce convenisem la centru. Deci acesta este punctul de vedere al meu, al organizaţiei (PC) de la Galaţi.” Apoi, Durbacă s-a comportat ca o mireasă tânără, frumoasă şi cam parşivă, care se căsătoreşte cu un bărbat urât, bătrân şi cam tălâmb. Deşi nu îl vrea, vede însă că moşul are bani, case, conturi bancare şi alte alea, îşi calcă pe inimă şi semnează actele de stare civilă, gândindu-se că îşi va găsi un amant potrivit. Diferenţa e că PC-ul lui Durbacă nu întruchipează tocmai Crăiasa din poveşti. Durbi a glăsuit: „Sigur că dacă în continuare colegii de la PSD îşi vor schimba poziţia privind colaboarea, sigur că atunci poate ne schimbăm şi noi părerea despre colaborarea în această uniune. (...) Sper totuşi că prin celelalte acte care vor fi pe lângă acest protocol să reglăm şi să punem de comun acord toate problemele pe care le are fiecare formaţiune politică, inclusiv PC, astfel încât să dăm dovada fiecare că suntem fair-play, corecţi, că nu ne ascundem după deget şi procedăm corect în alegeri”.
Liderul liberalilor, Victor Paul Dobre, s-a adresat auditoriului după ceilalţi doi. Mesajul acestuia a fost unul diplomat, ţintit pe ideea ce colaborare onestă „trebuie să existe respect între parteneri”, dar a avut grijă în acelaşi timp să îl înţepe şi pe Chebac, subliniind că este nevoie de schimbare inclusiv a viziunii de conducere a administraţiei locale. Unele dintre criticile lui Dobre au fost îndulcite, liberalul preferând să le servească glumind: „Eu sunt la cea de-a treia nuntă. Întotdeauna am câştigat. După aceea a fost mai greu. Acum va fi greu, în toată ţara, iar la noi la Galaţi lucrurile stau şi mai rău. Apelul meu faţă de toţi este să găsim modalităţi de funcţionare. Trebuie să ne gândim mai mult la cei care ne aleg şi pe care îi reprezentăm”. Apoi Dobre şi-a exprimat convingerea că desemnarea candidaţilor nu va depinde exclusiv de rezultatul sondajelor, ci în balanţa deciziei vor atârna şi alte considerente.
Întrebaţi ce şanse dau mariajului care nu a pornit binecuvântat de semne auspicioase, cei trei lideri s-au pronunţat nuanţat. Dobre - „ranchiunos nu sunt, uituc nici atât”; Nica - „de câte ori am pornit într-o construcţie am pornit cu încredere 100%”, iar Durbacă s-a declarat rămas pe gânduri în privinţa şanselor de reuşită: „Nu sută la sută, dar mă mai gândesc la procent”. Din sală, primarul Nicolae comenta ca la păpuşile Muppets, bruind elucubraţiile liderului roşu: „Pot să explic eu că ăsta e începutul sfârşitului!”
Semnarea actelor a fost urmată de ciocnirea şampaniei şi a altor pahare cu tărie.
Să ne chemaţi şi la divorţ!