19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Românii pot primi sprijin prin PNRR pentru a face faţă preţurilor la energie
Dan Nica: Românii pot primi sprijin prin PNRR pentru a face faţă preţurilor la energie

Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, că prin includerea capitolelor privind REPowerEU în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă România are posibilitatea ajustării unor jaloane şi ţinte din PNRR, pentru a face faţă consecinţelor războiului din Ucraina asupra economiei româneşti. Ţara noastră va beneficia, în urma noii legislaţii europene adoptate azi, de circa 1,4 miliarde de euro.
"REPowerEU este răspunsul pe care-l aşteptau toţi cetăţenii europeni la câteva preocupări majore: securitatea aprovizionării cu energie electrică, preţul la energie electrică şi la gaze să fie bazat pe elemente corecte, nu pe baza unor speculaţii sau a minusuri în aprovizionare, sprijin pentru cei care nu-şi pot plăti facturile, sprijin pentru cei care vor să-şi reabiliteze casele", a declarat Dan Nica.
Şeful delegaţiei europarlamentare a PSD a subliniat importanţa deciziei pentru România, ca ţară din prima linie, cu cea mai mare frontieră cu Ucraina. "Suntem puternic afectaţi de război şi îndeplinim un rol foarte important, prin furnizarea de gaze şi energie electrică Republicii Moldova şi Ucrainei", a evidenţiat eurodeputatul social-democrat.
În urma votului de astăzi, 14 februarie 2023, al Parlamentului European, statele membre care suferă un impact direct asupra capacităţii de a implementa măsurile din planurile de redresare şi rezilienţă pot solicita ajustarea jaloanelor sau ţintelor stabilite prin PNRR, pentru a răspunde unor provocări stringente, precum costul mai mare al traiului zilnic şi riscul de sărăcie energetică.
Prin reformele şi investiţiile din capitolul privind REPowerEU sunt vizate obiective, precum îmbunătăţirea infrastructurii energetice pentru a răspunde nevoilor imediate în materie de securitate a aprovizionării, stimularea eficienţei energetice a clădirilor şi a infrastructurii energetice critice, creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, combaterea sărăciei energetice, remedierea blocajelor privind stocarea şi distribuţia energiei, sprijinirea transportului cu emisii scăzute, inclusiv feroviar, precum şi recalificarea accelerată a forţei de muncă în direcţia competenţelor digitale şi ecologice.


Articole înrudite