24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Cătălin Urtoi nu mai are nicio calitate în Asociaţia „Împreună pentru A8”»
«Cătălin Urtoi nu mai are nicio calitate în Asociaţia „Împreună pentru A8”»

Consiliul Director al Asociaţiei „Împreună pentru A8” aduce la cunoştinţa opiniei publice că "domnul Cătălin Urtoi a fost exclus din Asociaţia „Împreună pentru A8” în luna decembrie 2022".
"Precizarea noastră este necesară, având în vedere că zilele trecute domnul Cătălin Urtoi a fost numit în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere  (CNIR). Câţiva susţinători continuă să îi atribuie dlui Urtoi – fie din rea-voinţă, fie din neştiinţă – o calitate pe care nu o mai are, şi anume de vicepreşedinte al asociaţiei noastre. În realitate, dl Urtoi demisionase din poziţia de vicepreşedinte al Asociaţiei „Împreună pentru A8” încă de la începutul anului 2020 (foto mai jos ).
Asociaţia „Împreună pentru A8 s-a născut din nevoia societăţii civile – iniţial din Iaşi, ulterior din Moldova – de a susţine într-un mod activ dezvoltarea infrastructurii în regiunea cea mai vitregită prin politica lipsită de viziune a politicienilor români, inclusiv a celor de la nord de Milcov. Întârzierile grave şi impardonabile în dezvoltarea infrastrucurii rutiere moderne, mai ales a autostrăzilor, nu făceau decât să condamne Moldova la subdezvoltare, depopulare şi sărăcie.
De-a lungul anilor, asociaţia noastră a fost implicată  în acţiuni sistematice în favoarea regiunii Moldova, de informare şi conştientizare a populaţiei, de monitorizare, de protest, de presiune constantă asupra autorităţilor centrale şi locale.
În ianuarie 2022, asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” l-au sprijinit pe dl Cătălin Urtoi să ocupe funcţia de consilier al Ministrului Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu. Mandatul său era foarte clar: să monitorizeze şi să se implice, păstrându-şi autonomia civică, în numele asociaţiilor amintite, în demersurile de construire a autostrăzilor din Moldova, cu prioritate a autostrăzii A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş. Totodată, dl Urtoi trebuia să informeze în permanenţă asociaţiile mandatare cu privire la stadiul derulării acestui proiect, să nu ia decizii şi să nu se implice în acţiuni care ar putea afecta credibilitatea celor două organizaţii.
Am sperat în buna credinţă a dl Urtoi şi a dl Grindeanu. Acceptăm că ne-am înşelat. Ambii au avut propriile agende: dl Grindeanu să anihileze, eventual să anexeze acţiunea civică, iar dl Urtoi să parvină în Partidul Social Democrat, cu tot cu asociaţia noastră, pe care să o poată prezenta ca ofrandă la picioarele noilor săi tovarăşi politici.
Derapajele repetate, nerespectarea înţelegerilor, deserviciile aduse mişcării civice din Moldova, în mod special a asociaţiilor care militează pentru dezvoltarea regiunii, transformarea sa într-o portavoce a PSD, promovarea unora dintre activiştii acestui partid, precum Sorin Grindeanu şi Maricel Popa, au determinat asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” să-i retragă domnului Cătălin Urtoi mandatul de reprezentare pe lângă ministrul  Transporturilor, în noiembrie 2022.
Numirea domnului Cătălin Urtoi ca membru în Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere  (CNIR) este o răsplată din partea conducerii PSD pentru serviciile aduse. Altfel spus, este vorba de o sinecură, o poziţie remunerată extrem de generos şi ocupată doar cu susţinerea domnilor Sorin Grindeanu, Maricel Popa şi a altora din aceeaşi grupare, pe care, în treacăt fie spus, dl Urtoi nu avea nicio reţinere să o demonizeze până acum doi ani.
Ne este clar că scopul domnului Urtoi a fost de la bun început să parvină cu orice preţ. Chiar dacă asta presupunea înşelarea foştilor colegi din asociaţie şi din mişcarea civică. Cât despre PSD, ne este la fel de clar că acest partid nu ezită să compromită acţiunile civice cu ajutorul unor profitori mărunţi.
Luând act de aceste derapaje ignobile ale fostului nostru coleg, Consiliul Director aduce la cunoştinţa opiniei publice şi a decidenţilor politici care îl susţin că domnul Cătălin Urtoi nu mai are nicio calitate în Asociaţia „Împreună pentru A8”", se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Împreună pentru A8”.
Din Consiliul Director al Asociaţiei „Împreună pentru A8” fac parte: Preşedinte: ing. Ionel Apostol; Secretar General: prof. univ dr. Mihai Dorin; Vicepreşedinte: Gigi Grămadă; Vicepreşedinte: avocat conf. univ. Dr. Sandra Grădinaru; Vicepreşedinte: dr. Radu Lazăr.
Cătălin Urtoi este ieşeanul care alături de gălăţeanul Marian Dumitru au fondat în luna octombrie 2019, Partidul Împreună Pentru Moldova, partid care l-a readus pe Marius Stan în cursa pentru şefia Primăriei Galaţi în 2020. Detalii în articolul "Fostul primar, Marius Stan, intră oficial în cursa pentru Primăria Galaţi".


Articole înrudite