Consilierul local PDL Viorel Trif a lansat critici dure atât în privinţa Apaterm - pledând pentru “eliminarea verigii slabe din sistemul de distribuţie” termică a gălăţenilor, precum şi a modului în care este administrat oraşul. Nicolae îi aminteşte de personajul caragialesc “Zaharia Trahanache”, întrucât se opune oricăror măsuri rapide şi eficiente, precum şi a prezentării situaţiilor din instituţiile subordinate municipalităţii. Trif a adăugat că, de fiecare dată când au fost cerute situaţiile clare ale salariilor din instituţiile subordinate municipalităţii, solicitarea nu a fost soluţionată cu adevărat.
Trif a enumerat o serie de tare ale Apaterm: continuă furnizarea fără licenţă, ceea se încadrează “în zona penalităţii”, refuză să îşi diminueze costurile cu salarizarea, nu a prezentat către Electrocentrale un plan de achitare a restanţelor, a demarat reorganizarea ilegal. Democrat-liberalii nu nu cred în intenţiile Apaterm de a reduce costurile cu salariile, motivând că în planul avansat către Electrocentrale nu a fost prevăzută reeşalonarea datoriilor, ci Apaterm nu şi-a luat angajamentul stingerii datoriilor către Electrocentrale. Dimpotrivă, în planul de reorganizare este învinuită populaţia, care nu a şi-a achitat costurile la întreţinere şi a împiedicat Apaterm să îşi onoreze datoriile către furnizor. În planul de reorganizare se arată că “asociaţiile de locatari şi proprietari s-au constituit în adevărate frâne în recuperarea creanţelor”, a precizat Trif, care s-a arătat indignat: “Cum poate fi făcut un plan de reorganizare dând vina pe populaţie?”. Trif consideră că reorganizarea Apaterm este “un cuplaj la buzunarul gălăţenilor”.
Soluţia pe care o susţin democrat-liberalii este ca Electrocentrale să furnizeze cădura direct populaţiei. Instituţiile care primesc agent termic direct de la Electrocentrale achită facturi cu preţul de 155 lei/gigacaloria la care se adaugă TVA. Pentru populaţie, preţul (188,35 lei/gigacalorie) ar putea suporta majorări între 15 şi 20%, în funcţie de situaţia de la punctele termice, ceea ce ar reprezenta un cost final mai mic decât cel aprobat de municipalitate la ultima şedinţă a Consiliului Local, de 215 lei/gigacalorie, la care se adaugă TVA, astfel încât costul final al gigacaloriei plătită de gălăţeni costă cu tot cu TVA 247,73 de lei.
Decizia CL de acordare a subvenţiei global este criticată de consilierii PDL, pentru că înseamnă menţinerea aceluiaşi tip de management defectuos practicat de Apaterm. Trif şi colegii săi au susţinut acordarea subvenţiei doar gălăţenilor cu venituri reduse, însă au accepatat subvenţia globalizată doar până în decembrie, pentru ca municipalitatea să se pună de acord în privinţa numărului de beneficiari. Trif a declarat: “Am acceptat pentru ca cei fără venituri să nu rămână fără subvenţie”. Dar şi în acest punct există contradicţii, căci social-democraţii avansează cifra de 28.000 de beneficiari, iar Trif îi contrazice: “la nivelul Galaţiului există 7.000 de apartamente. Diferenţa dintre 7.000 şi 28.000 este foarte mare”.
Sesizări şi acuze
Trif a mai adăugat că grupul consilierilor PDL va depune sesizări la Prefectură, Curtea de Conturi şi Consiliului Local, în vederea demarării unor anchete la Apaterm. Democrat-liberalul consideră că plecare fostului director George Cubasa, a fostului director economic Cosmiuc împreună cu întreaga sa familie (soţul şi copiii) precum şi a familiei Oprea (mama şi copiii) este o “reglare de conturi între clanuri” şi încercarea muşamalizării neregulilor practicate de-a lungul anilor.