Deşi, din cele 35 de mandate de consilieri judeţeni, PSD şi partenerul său tradiţional, ALDE, au împreună nu mai puţin de 19 (15+9) mandate - o majoritate mai mult decât confortabilă pentru cele mai multe dintre proiectele de hotărâre ce vor fi supuse aprobării, în viitorii patru ani - când vine vorba despre deciziile care se aprobă, conform legii, cu două treimi (proiecte legate de buget, de patrimoniul judeţului şi mai ales de... constituirea noului Consiliu Judeţean), lucrurile se complică. Dovadă şedinţa de vineri, din sala mare a Prefecturii, unde ar fi urmat să aibă loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean. O şedinţă care, până la urmă, nu a mai avut loc, fiind blocată de alianţa PNL-UNPR, alături de care s-a aflat şi consilierul judeţean independent Dorin Butunoiu.Astfel, din cei 35 de consilieri judeţeni, la şedinţa de vineri au fost prezenţi doar 30, iar dacă toţi ar fi stat în sala de şedinţă, noul CJ s-ar fi putut constitui, fiind necesară pentru acest lucru prezenţa a minim două treimi din numărul total al mandatelor, respectiv 24 de consilieri judeţeni. Totuşi, la foarte scurt timp după ce s-a declarat şedinţa deschisă, grupul de consilieri judeţeni PNL, dar şi consilierii judeţeni aleşi Marius Stan (UNPR) şi Dorin Butunoiu – independent au părăsit sala de şedinţe, la masa discuţiilor rămânând doar 19 consilieri. Cum şedinţa nu putea decurge fără măcar minim 24 de consilieri în sală, aceasta a fost întreruptă. În acest timp, consilierii care au ales să părăsească sala de şedinţe şi-au explicat gestul.
„Şedinţa de constituire de astăzi a fost organizată în exclusivitate de PSD, fără să aibă niciun fel de consultare, cel puţin cu PNL, şi din câte văd şi cu alte partide politice, inclusiv cu viitorul consilier judeţean independent. Mi se pare un debut nefiresc pentru demarea activităţii acestei instituţii şi prin urmare ne rezervăm dreptul să ne luăm timp. Poate PSD se gândeşte că trebuie să aibă şi în celelalte partide, chiar dacă sunt de opoziţie, un consultant, un consilier, eventual un partener în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare ale judeţului”, le-a declarat jurnaliştilor Tania Bogdan, liderul de grup al PNL.
La rândul lui, Marius Stan a declarat că a ieşit din sală din cauza „lipsei de respect” a celor de PSD. „Am ieşit din sală pentru că lipsa de respect a celor care, mă rog, zic că au câştigat alegerile, mi se pare incalificabilă, atât timp cât s-au câştigat alegerile aşa cum s-au câştigat, aşa, la mustaţă, iar ceilalaţi competitori au avut şi ei voturi suficiente care să conteze într-o eventuală discuţie, negociere, pentru viitorul judeţului, până la urmă. Au ignorat până când am considerat că e nomal să îi ignorăm şi noi, până când îşi vor reevalua poziţia vizavi de noi”, a spus Marius Stan. Totuşi, el a adăugat că UNPR nu va avea negocieri politice cu PSD: „UNPR nu poate să negocieze cu PSD. UNPR negociază doar cu PNL, din care face parte, începând de ieri, aşa încât cei care îndrăznesc să negocieze - am văzut că au rămas unii prin sală, pe acolo - o vor face pe propria piele, suportând consecinţele. Ieri s-au stabilit la Bucureşti aşa nişte linii generale prin care cele două partide vor avea o alianţă dusă într-un final la fuziune”, a declarat, Marius Stan, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor. Acesta s-a referi tocmai la colegul şi şeful său pe linie de partid, deputatul UNPR Eugen Chebac, ales pe lista consilierilor judeţeni şi care a rămas în sala de şedinţe când Marius Stan a părăsit-o împreună cu PNL-ul. Un gest care nu a scăpat netaxat de Marius Stan, care l-a întrebat, extrem de vocal, pe Eugen Chebac, dacă acesta colaborează cu PNL sau cu PSD, întrebare care a rămas fără un răspuns clar şi răsunător...
“M-am săturat de bisericuţe şi grupuleţe. Nu este normal ca PSD să nu ne invite la negocieri. Vreau să discutăm cu toate cărţile pe masă”, a spus şi consilierul judeţean independent Dorin Butunoiu.
După zeci de minute de pauză în care liderii PSD şi ALDE, Dan Nica şi Eugen Durbacă, au tot negociat, alături de care s-au aflat şi alţi aleşi judeţeni, şedinţa s-a reluat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Consilierul judeţean Viorica Sandu (PSD) a început să dea citire numelor consilierilor judeţeni şi ale suplenaţilor care urma să le ia locul celor care au renunţat la mandat (precum Eugen Chebac - UNPR, Laurenţiu Chirvăsuţă - UNPR, Eugen Durbacă – ALDE, Cătălin Paraschiv – PNL şi Adrian Liviu Butunoiu - PMP). În momentul în care Viorica Sandu a început să dea citire suplenaţilor care îi înlocuiesc pe cei care au renunţat la mandate, consilierul judeţean PNL Tania Bogdan a intervenit: “Vă rog să se facă prezenţa pentru a se vedea dacă această şedinţă este sau nu statutară”. După ce secretarul CJ a făcut prezenţa, a anunţat că “în sală se află prezenţi 22 de consilieri din minimul de 24, aşa că şedinţa nu se poate desfăşura” - confirmând, astfel, lucrul evident de aproape o oră, când au părăsit sala PNL şi UNPR. Conform legii, următoarea şedinţă de CJ a fost convocată pentru luni, 27 iunie, la ora 10.00.