În municipiul Galați, este acum în plină desfășurare campania de plantări de copaci. Nu mai puțin de 1.000 de arbori se plantează în diferite zone ale orașului: Faleza Dunării, Grădina Publică, aliniamente stradale și cartiere. Copacii sunt din specii precum arțar, paltin, arbore de mătase, catalpa, arbore de gumă, jugastru, salcâm japonez, ulm, platan, tei, molid sau pin.
Pe strada Domnească, aflată în plină modernizare acum, este vorba despre 112 noi arbori și arbuști. Aceștia sunt din speciile platan și arborele Iudei, magnolie, ienupăr, jneapăn, tuia, molid argintiu, cununiță, lavandă, dracilă japoneză, trandafir acoperitor floare albă, trandafir de dulceață, liliac de vară, iarbă decorativă albastră, yucca etc. Și modernizarea Piațetei de la Biserica Greacă se apropie de final. Piațeta s-a transformat într-un spațiu modern, completat de cei aproape 60 de noi arbori, la care se adaugă arbuști și plante decorative care se vor planta în acest areal. Este vorba despre specii precum frasin, ulm, mesteacăn, salcâm globular, tuia, pin, iasomie, ienupăr, salbă galbenă, lavandă, glicină, caprifoi etc.
Primăria municipiului Galați are multe alte proiecte care se înscriu în linia creșterii calității vieții, incluzând amenajarea de spații verzi și plantări de arbori pentru un mediu curat și sănătos. În ultimii zece ani, s-au plantat peste 15.000 de arbori și arbuști. Iar beneficiile sunt nenumărate. O dovadă o reprezintă și faptul că municipiul Galați are cel mai curat aer din România și se află pe locul 21 în clasamentul european privind calitatea aerului, statistică realizată de Agenția Europeană a Mediului. Măsurile luate în ultimii ani, pentru un oraș cu aer curat, atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare, își dovedesc eficiența, orașul nostru aflându-se într-un select top european al așezărilor urbane cu o calitate crescută a aerului respirabil.
Miruna Toma