15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cel mai vechi parlamentar gălăţean pleacă pe un salariu mai mare
Cel mai vechi parlamentar gălăţean pleacă pe un salariu mai mare

Viorel Ştefan, parlamentarul gălăţean cu cea mai îndelungată activitate în Legislativ, va primi începând cu 1 iulie o remuneraţie de 21.837 de euro. Potrivit site-ului Curţii Europene de Conturi, la salariul brut, stabilit conform Statutului funcţionarilor Uniunii Europene şi prin Regulamentul aplicabil celorlalţi agenţi ai Uniunii Europene, se adaugă anumite indemnizaţii şi alocaţii în funcţie de situaţia personală şi de componenţa familiei.

Activitatea parlamentară

Senator din 1996 până în 2008, Ştefan Viorel a deţinut, ulterior, încă 4 mandate de deputat, din 2008 până în prezent. Aşadar, viitorul reprezentant al României în cadrul Curţii Europene de Conturi s-a aflat în forul legislativ timp de 23 de ani.
În 1996, Ştefan Viorel îl înlocuia, din data de 19 decembrie, în Senat, pe fostul primar al Galaţiului, pe acea vreme, Eugen Durbacă, activând în grupul parlamentar PDSR. El a fost membru în Comisia pentru Buget - Finanţe a Senatului şi în Comisia Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul bugetului Curţii de Conturi.
În 2000, gălăţenii îl trimit din nou pe Ştefan Viorel în Parlament, în legislatura 2000 – 2004 acesta deţinând funcţia de senator, preşedinte al Comisiei de Buget – Finanţe, iniţiind în această perioadă 4 propuneri legislative, una singură devenind lege.
Patru ani mai târziu, în 2004, Ştefan Viorel revine în Senatul României, fiind din nou ales de gălăţeni să-i reprezinte în forul legislativ superior al Parlamentului. De această dată, senatorul Ştefan Viorel ocupă în perioada 2004 – 2008 poziţia de vicepreşedinte al Comisiei de Buget – Finanţe. În această legislatură gălăţeanul a avut 16 propuneri legislative, 3 dintre acestea devenind legi.
În 2008, gălăţeanul decide să schimbe camera legislativului şi candidează pentru un post de deputat. Astfel, pentru următorii 4 ani, din 2008 până în 2012, Ştefan Viorel devine deputat şi deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de Buget – Finanţe până în luna mai 2011. În aceşti 4 ani el iniţiază 14 propuneri legislative, două devenind legi.
Încheiat un nou ciclu electoral, în 2012, Ştefan Viorel candidează din nou pentru un post de deputat şi ajunge din nou în Parlament. Din luna septembrie 2014, al devine din nou preşedintele Comisiei de Buget – Finanţe din Camera Deputaţilor. Iniţiază 42 de propuneri legislative, 17 dintre acestea devenind legi.

Apogeul în funcţiile publice

Din 2016, Ştefan Viorel pare să atingă apogeul în funcţiile publice deţinute la nivel naţional. El devine, din nou deputat, şi din iunie 2017 până în ianuarie 2018 deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de Buget – Finanţe din Camera Deputaţilor. În 2017, din luna ianuarie şi până în luna iunie este numit ministru de Finanţe în Guvernul condus de Sorin Grindeanu. În luna februarie 2018 devine viceprim-ministru în Guvernul Dăncilă.

Despre Curtea de Conturi Europeană

Misiunea Curţii de Conturi Europene este de a contribui la îmbunătăţirea gestiunii financiare a UE, de a promova răspunderea pentru actul de gestiune şi transparenţă şi de a îndeplini rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetăţenilor Uniunii. În calitate de auditor extern independent al Uniunii Europene, rolul Curţii este de a verifica dacă fondurile UE au fost corect contabilizate, dacă ele au fost colectate şi cheltuite cu respectarea normelor şi a legislaţiei relevante, precum şi dacă s-a obţinut un raport optim costuri-beneficii în utilizarea lor (sursa: site-ul Curţii de Conturi a Uniunii Europene).


Articole înrudite