17 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ce uneori câinilor nu le plac veterinarii?
De ce uneori câinilor nu le plac veterinarii?

Adeseori câinele tău refuză să înainteze când vede cabinetul veterinar, demonstrând un refuz categoric. Întâlnirea lui anuală pentru vaccin se transformă  într-o cursă de obstacole şi, de la o vizită la alta, frica lui de medicul veterinar nu face decât să crească. Clinicile veterinare, oricât de primitoare ar fi, sunt o sursă de stres pentru tovarăşii noştri canini la fel cum poate fi spitalul pentru un om. Reacţia animalelor la contactul cu medicul veterinar îţi permite să pui în aplicare un plan de acţiune, astfel încât teama lui să devină altceva decât o amintire tristă.
Există comportamente care alertează imediat, indicând frica în general şi de medic în special: urechile coborâte, coada între picioare, pupilele dilatate, scâncetul sau plânsul. În unele cazuri de frică intensă, câinele poate să tremure, inima să o ia razna ca frecvenţă, să latre, să gâfâie sau chiar să fie agresiv şi să încerce să muşte. Poate chiar să urineze sau să scape fecale pe gresia sălii de aşteptare. Cel mai adesea, aceste comportamente legate de stres sunt discrete. Un câine cu anxietate uşoară îşi va întoarce pur şi simplu capul în direcţia opusă  stăpânului sau veterinarului, căscă şi, cel mai adesea, îşi va linge buzele insistent pentru a elibera endorfine, în incercarea de relaxare.
Ca noi toţi, câinele trebuie să meargă la medic. Dar cel mai bun prieten al omului nu ştie întotdeauna că o vizită la medicul veterinar este pentru bunăstarea lui şi se întâmplă adesea ca Rex sau Lord, să pună frână cu toate cele patru picioare la intrarea în clinică.
Nu toţi câinii se tem de medicul veterinar, în special cei care s-au obişnuit cu el de la o vârstă foarte fragedă. Pentru că în primele vizite se decide totul. Dacă ceva a perturbat starea de bine a câinelui în acel moment (stres sau durere), acesta va asocia medicul veterinar cu momentul negativ şi va ţine evidenţa acesteia. Cea mai mare problemă pentru câinele anxios este chiar vizita la cabinet. Pentru că locul este plin de mirosuri (câinele poate simţi mirosul feromonilor de stres ai altui animal) şi zgomote necunoscute (plâns de animal, zgomot de instrumente sau gheare pe masa de consultaţie etc.). Mergând doar o dată pe an la medicul veterinar pentru vaccin sau mai des  când este bolnav, câinele are puţine şanse să înţeleagă acest mediu în aparenţă neprietenos.

Cum educăm câinele să nu se mai teamă de medicul veterinar

O primă soluţie pentru a ajuta câinele să-şi schimbe comportamentul stresant la medicul veterinar este să mergi în mod regulat la clinică în afara unei consultaţii, de exemplu pentru diverse indicaţii nutriţionale sau deparazitări. Câinele, fără manipulările specific medicale, va trăi vizita ca pe un eveniment uzual, chiar pozitiv. Pe cât posibil, trebuie să vă obişnuiţi câinele cu manipularea şi examinarea încă de la o vârstă fragedă (controlând frecvent urechile, ridicând coada, simţindu-i prin palpare stomacul sau burtica etc.).
Ultimul punct: important: un proprietar stresat, înseamnă un animal stresat. Stai şi tu calm şi totul va fi bine!


Articole înrudite