22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Există rase de câini pentru oamenii cu alergii?
Există rase de câini pentru oamenii cu alergii?

Iubim atât de mult câinii încât aproximativ jumătate din oamenii de pe pământ deţin unul. Şi chiar dacă în prezent nu eşti proprietar, probabil că ai avut un câine la un moment dat în viaţa ta. Aşadar, ştiţi că, deşi sunt o cale a iubirii şi bucuriei, sunt şi o sursă continuă de păr, adeseori de mătreaţă (celule moarte ale pielii), iar odată cu producţiile cutanate vin şi alergiile. Potrivit Fundaţiei pentru Astm şi Alergie din America, una până la trei din 10 persoane alergice au sensibilitate la animalele de companie. Alergiile la animalele de companie sunt frecvente la persoanele care au astm bronşic sau dermatite şi pot fi declanşate de proteinele din saliva, urina sau mătreaţa câinelui. Deşi strănutul, ochii iritaţi, congestiile, pruritul şi alte reacţii sunt enervante, unii oameni  nu pot lupta cu dorinţa de a fi în preajmă sau chiar de a deţine un câine. Pentru cei care au diagnosticul de alergie la animalele de companie, întrebarea este dacă deţinerea unui câine devine posibilă prin alegerea unei rase aşa zise „hipoalergenice”?

Ce înseamnă hipoalergenic? „Hipoalergenic” se referă aproape la ceva care are o şansă mică de a declanşa o reacţie alergică. Dacă purtaţi bijuterii sau folosiţi produse cosmetice sau chiar unele produse alimentare aţi mai văzut înscris acest termen pe etichetă. Ceva care are şanse mari să declanşeze o reacţie tipică hipersensibilizării, este pur şi simplu considerat „alergenic” sau „alergogenic”.

Hipoalergenitatea canină este un fapt real? Mulţi oameni par să creadă aşa. Dar American Kennel Club (AKC) spune că niciun câine nu este 100% hipoalergenic. Dar să nu vă întristaţi dacă sunteţi un iubitor de câini cu alergii la animalele de companie. Există de fapt rase de câini care sunt mult mai bine tolerate sau suportate de oamenii cu acest diagnostic adeseori îngrijorător. Rasele hipoalergenice sunt considerate ca atare, deoarece au blană mai scurtă, nu năpârlesc, sau cer mai puţină îngrijire cutanată specială. Cu toate acestea, câinii hipoalergenici pot provoca în continuare probleme persoanelor care suferă de alergii, deoarece, potrivit alergologului Sandra Hong, „mulţi oameni cred că expunerea la câinii obişnuiţi le va declanşa simptomele alergice, în timp ce contactul cu un câine hipoalergenic, nu”. Dr. Hong adaugă că un studiu ştiinţific din 2012 a decis să monitorizeze concentraţiile de alergeni canini (proteine din glandele sebacee, mătreaţă şi salivă) în probe prelevate din părul şi blana aşa-numiţilor câini hipoalergenici şi non-hipoalergenici şi din casele proprietarilor respectivi. În urma cercetărilor s-a constatat că nivelurile de alergeni au fost de fapt mai mari în mostrele de păr şi blană de la câinii care se presupune că erau hipoalergenici. Şi concentraţiile de alergeni din interiorul casei pentru ambele grupuri de studiu au fost aproximativ aceleaşi pentru fiecare grup. Deci, pe scurt, nu există dovezi ştiinţifice clare care să susţină că există o rasă hipoalergenică de câine.

Cele mai bune rase de câini pentru persoanele cu alergii la animalele de companie! Dacă aveţi alergii la animalele de companie şi tot doriţi să fiţi proprietarul unui câine, nu este o idee rea să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu un alergolog pentru a afla cum puteţi trăi în armonie cu cel mai bun prieten al omului. Odată ce aţi înţeles toate acestea, puteţi începe să vă restrângeţi la o rasă care este mai potrivită pentru dvs. Specialiştii consideră că aceste rase de câini sunt printre cele mai bune pentru cei care suferă de alergii: Ogar afgan, Bedlinton Terrier, Bichon Frise, Coton de Tulear, Schnauzer uriaş, Schauzer standard, Irish Water Spaniel, Kerry Blue Terrier, Bichon Maltez, Lagotto Romagnolo, Câinele de apă portughez, Caniche (Pudel), Xoloitzcuintli, Câinele chinezesc cu creastă, Basenji. Cele mai nerecomandate rase canine pentru oamenii cu alergii sunt: Basset Hound, Boston Terrier, Bulldog, Doberman Pinscher, Ciobănesc german, Labrador Retriever, Pechinez, Mops, Saint Bernard, Husky siberian.

Cum se pot atenua impactul alergiilor cauzate de câini? Există câţiva paşi pe care îi puteţi face pentru a face viaţa cu un câine mult mai uşoară. Iată câteva sugestii de la Dr. Sandra Hong:
- Evitaţi şederea câinelui în dormitorul. Acest lucru vă va ajuta să respiraţi mai uşor în timp ce vă odihniţi sau vă îmbrăcaţi. Puteţi folosi chiar şi un filtru de aer HEPA în dormitorul dvs. ca măsură suplimentară de precauţie.
- Dacă păstraţi covoarele (deşi ideal ar fi îndepărtarea lor), curăţaţi-le frecvent cu abur. Dacă aveţi podele impermeabile şi folosiţi covoare, spălaţi-le în mod regulat cu apă fierbinte. Utilizaţi o cârpă umedă pe podelele dure pentru a îndepărta alergenii animalelor de companie.
- Dacă aţi fost în preajma câinelui personal sau alţi câini pentru o perioadă lungă de timp, schimbaţi-vă hainele imediat întrerupera contactului cu moleculele alergogene.
- Acoperiţi orificiile de ventilaţie din dormitor cu un material de filtrare dens, cum ar fi pânza, deoarece aerul condiţionat şi încălzirea pot ajuta dispersia părului şi altor alergeni în întreaga casă.
- Utilizaţi un filtru HEPA pentru încălzirea centrală şi unităţile de aer condiţionat care au tendinţa de a reţine particule ce provoacă alergii.
- Dacă nu aţi dezbătut problema alergiilor dvs. cu furnizorul  de asistenţă medicală, discutaţi cu acesta despre opţiunile de tratament, cum ar fi medicamentele sau imunoterapia.
- Îmbăiaţi câinele în mod regulat. Este posibil să fiţi alergic la polenul sau fragmentele microscopice vegetale de pe blana câinelui accumulate după plimbările  în aer liber.


Articole înrudite