22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pot câinii să mănânce peşte?
Pot câinii să mănânce peşte?

Proprietarii de câini se gândesc de obicei la toxicitatea sau inocuitatea general a diferitelor alimente folosite tradiţional în bucătăria umană. Când căutaţi informaţii despre siguranţa sau toxicitatea unui anumit aliment sau ingredient pentru câini, obţineţi adesea nişte rezultate foarte variate, de la sigur la extrem de toxic.
Întrebările legate de siguranţa nutriţională au devenit din ce în ce mai importante după ce s-a aflat că anumite alimente bune sau uzuale la om, sunt toxice la animale, cum ar fi ciocolata, strugurii şi stafidele, untul de arahide şi produsele care conţin xilitol.
Expunerea la pericolele acestor alimente i-a încurajat pe proprietarii de animale de companie să întrebe de exemplu „Pot câinii să mănânce peşte?”.
Răspunsul la această dilemă este da, pot! Peştii care sunt buni pentru câini includ somonul, păstrăvul, peştele alb, heringul, cambula, păstrăvul auriu arctic şi şalăul. Opţiunile mai puţin dorite sunt tonul şi peştele-spadă, datorită potenţialului de conţinut mai mare de mercur.
Peştele preparat termic este în general sigur. Peştele poate fi preparat simplu, aburit, la grătar, gătit la cuptor. Practic, orice peşte care este bun pentru consumul uman poate fi  folosit în dieta câinilor. Orice peşte care nu este sigur pentru oameni, în mod cert este considerat periculos pentru câini.
Câinii iubesc textura moale, aroma şi mirosul peştelui şi se pot bucura de el ca ingredient de bază în hrană sau măcar ca o gustare sănătoasă. Peştele este o sursă bună de proteine şi acizi graşi omega-3.
Pericolele peştilor pentru câini! Când cercetăm siguranţa peştilor pentru câini, există patru consideraţii care influenţează importanţa nutriţională şi patologică:
1. Pancreatită sau tulburări gastro-intestinale la câinii care nu sunt obişnuiţi să consume peşte care conţine condimente şi unt. Prea mult ulei, grăsimi sau condimente pot duce la dezvoltarea de stări patologice acute sau cronice.
2. Risc de sufocare sau corpuri străine esofagiene din oasele de peşte. Acest lucru este mai frecvent la câinii mici, dar poate apărea la orice câine.
3. Peştele crud poate conţine bacterii care pot infecta câinii, precum Salmonella şi Listeria.
4. Unii câini pot fi alergici la peşte.
Câinii au nevoie de peşte? Peştele este o sursă foarte bună de proteine şi nutrienţi, putând forma baza alimentelor de înaltă calitate pentru mâncarea industrială (tip petfood). Multe alimente pentru câini sunt fabricate cu peşte ca ingredient principal şi sunt recomandate în mod obişnuit pentru câinii care au alergii la pui sau carne de vită.
Poţi să dai ulei de peşte câinelui tău? Da, puteţi da ulei de peşte câinilor. De fapt, este o modalitate sănătoasă de a suplimenta acizii graşi nesaturaţi.
Cel mai sigur mod de folosi peştele ca ingredient alimentar este să oferi o cantitate mică de masă musculară gătită dezosat şi necondimentat. Dacă alegeţi o conservă de peşte precum sardina, cea mai sănătoasă variantă este cea fără ulei, numai carne nesărată în apă.


Articole înrudite