22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
MESAJ IMPORTANT pentru sinistraţii afectaţi de inundaţiile din septembrie 2024
MESAJ IMPORTANT pentru sinistraţii afectaţi de inundaţiile din septembrie 2024

„Mă număr printre cei care au avut de suferit în urma inundaţiilor din 14 septembrie 2024 din comuna Cudalbi, judeţul Galaţi, având casa părinţilor inundată. În urma tragicului eveniment, o comisie oficială de evaluare a gradului de afectare a locuinţelor a apreciat un grad de afectare de 80% a casei părinteşti, urmând ca autorităţile să ne ajute cu bani de reconstrucţie. Deşi au trecut peste 3 luni de la evaluare, nu se mai aude nimic de acest ajutor, nu numai la Cudalbi, ci şi la Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi etc.”, ne-a scris o cititoare supărată că nici după aproape 4 luni de zile de la dezastru, promisiunile Guvernului nu au fost onorate.

Este adevărat că sinistraţii afectaţi de inundaţiile din toamnă au primit două sume de bani ca sprijin din partea statului. Este vorba despre 10.000 lei şi încă o tranşă de 15.000 lei, însă cu banii aştia nu poţi recostrui o casă pusă la pământ de viitură.

Oamenii afectaţi de inundaţii au început să pună întrebări în spaţiul public, mai ales pe reţelele de socializare, ceea ce a dat frâu liber să circule şi informaţii eronate.

Drept pentru care, Prefectura Galaţi vine cu precizări şi informaţii amănunţite pe această temă:

„Având în vedere informaţiile eronate vehiculate recent în spaţiul public, conform cărora persoanele afectate de inundaţiile din luna septembrie 2024 ar trebui să depună cereri la primării sau la Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi pentru a obţine despăgubiri de la Guvernul României, facem următoarele precizări:

În urma fenomenelor hidrometeorologice din perioada 14-15 septembrie 2024, care au afectat grav comunităţi din 30 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Galaţi, au fost constituite, pe baza mai multor ordine de prefect, comisii de constatare şi evaluare a pagubelor. Aceste comisii, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, Instituţiei Prefectului şi autorităţilor locale, au întocmit, în perioada 15 septembrie – 7 octombrie 2024, fişe de evaluare a pagubelor pentru fiecare gospodărie afectată.

Pe baza fişelor de evaluare din teren, Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a solicitat, încă din data de 4 octombrie 2024, Guvernului României şi Ministerului muncii şi solidarităţii sociale promovarea unui act normativ prin care să se acorde un sprijin financiar raportat la gradul de afectare a fiecărei gospodării luând în considerare amploarea pagubelor, precum şi impactul social major asupra comunităţilor afectate de aceste fenomene hidrometeorologice periculoase.

Menţionăm faptul că, pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor afectate de fenomenele meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr.1145/2024 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, precum şi Hotărârea Guvernului nr.1171/2024 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr.1145/2024 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Conform acestor acte normative, s-au acordat următoarele ajutoare de urgenţă:
- câte 10.000 lei pentru fiecare familie şi persoană singură afectată de fenomenele meteorologice deosebite;
- câte 10.000 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, pentru fiecare persoană decedată din familie;
- câte 15.000 lei ajutor suplimentar pentru achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată în gospodărie (mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcţii şi aparate electrocasnice, precum şi sobe sau alte instalaţii sau aparate de încălzit), precum şi de combustibil solid şi petrolier necesar pentru încălzirea locuinţei şi prepararea apei calde şi hranei.

Suma ajutoarelor de urgenţă acordate în urma inundaţiilor din luna septembrie este de peste 143 de milioane de lei.

Solicitări suplimentare către Guvernul României

Dată fiind amploarea pagubelor, precum şi impactul social major asupra comunităţilor din judeţul Galaţi, Instituţia Prefectului a solicitat Guvernului României promovarea unor acte normative prin care să se acorde sprijin în vederea acoperirii tuturor pagubelor (infrastructură rutieră, căi ferate, agricultură, obiective socio-culturale, agenţi economici, construcţii hidrotehnice, cursuri de apă) înregistrate în cele 30 de localităţi afectate de inundaţiile din luna septembrie.

Important: Nu sunt necesare cereri suplimentare

Persoanele afectate de inundaţii nu trebuie să depună cereri suplimentare pentru a primi despăgubiri, fişele de evaluare întocmite de comisii fiind deja în evidenţa autorităţilor. De asemenea, aceste fişe au fost utilizate în relaţia cu societăţile de asigurări pentru despăgubiri conform poliţei de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, conform Legii nr. 260/2008.
Rugăm cetăţenii să se informeze exclusiv din surse oficiale pentru a evita propagarea informaţiilor eronate”.


Articole înrudite