Moşii de iarnă este una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiţi în tradiţia ortodoxă. În 2025, această sărbătoare are loc astăzi, 22 februarie, aşa cum se întâmplă în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi (Lăsata Secului de carne).
Această zi simbolizează respectul şi iubirea faţă de cei care nu mai sunt printre noi – strămoşi, părinţi, rude şi prieteni dragi. Credincioşii merg la biserică pentru a participa la slujba de pomenire şi pentru a împărţi daruri în memoria celor plecaţi, notează stiripesurse.ro.
În credinţa populară, se spune că sufletele celor adormiţi veghează asupra celor vii, iar pomenirea lor un gest de iubire, recunoştinţă şi legătură spirituală între generaţii.
Moşii de iarnă sunt o tradiţie profundă, păstrată cu sfinţenie de-a lungul timpului, un moment de reflecţie şi rugăciune pentru toţi cei care îngrijesc cinstesc înaintaşii.
Tradiţii şi obiceiuri de care creştinii trebuie să ţină cont
De Moşii de iarnă, creştinii trebuie să ţină cont de anumite tradiţii şi obieciuri moştenite de la străbuni. Printre acestea se numără pomenirea la biserică. În această zi, preoţii oficiază Sfânta Liturghie şi parastase pentru cei adormiţi. Credincioşii aduc colivă, colaci, vin şi alte daruri pentru sfinţire.
Coliva, preparată din grâu fiert şi îndulcită cu miere sau zahăr, nu trebuie să lipsească, aceasta simbolizând credinţa în înviere şi unitatea dintre cei vii şi cei plecaţi din această lume.
De asemenea, în Sâmbăta Morţilor, este obiceiul ca familiile să împartă alimente (colivă, colaci, fructe şi mâncăruri gătite) celor nevoiaşi, în amintirea celor adormiţi. Nu în ultimul rând, se rostesc rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi odihna sufletelor în lumină şi pace.
Mâncăruri tradiţionale pentru Moşii de iarnă:
Coliva, simbolul principal al pomenirii;
Colaci şi pâine – simboluri ale vieţii;
Sarmale, plăcinte şi fructe;
Vinul – simbol al jertfei lui Hristos.
Articole similare: Gina Bradea, contre cu internauţii de la coliva pentru Moşii de iarnă