29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Strategia privind combaterea violenţei în familie se află în faza finală şi ar putea să fie aprobată săptămâna viitoare de Executiv, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în cadrul dezbaterii "Violenţa faţă de copii şi tineri - manifestări, cauze şi măsuri de prevenire", organizate de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educaţionale România.
"Este una dintre preocupările mele de bază aceea de a încerca să conştientizez societatea românească referitor la un aspect care se amplifică în loc să fie atenuat - violenţa asupra copiilor. Este în fază finală o strategie naţională privind combaterea violenţei în familie. Sper să fie aprobată în şedinţa de săptămâna viitoare a Executivului", a spus ministrul.
Ea a precizat că Ministerul Muncii, împreună cu MECTS, va promova campanii de conştientizare şi de informare în şcoli care să aibă rolul de combatere a violenţei.
Câmpeanu a mai spus că, potrivit strategiei ministerului, vor fi realizate centre de consiliere şi mediere familială în fiecare judeţ şi vor fi formaţi specialişti în acest sens.
"Este grav că aspecte de violenţă în familie care se produc asupra copiilor ajung şi în şcoli, copiii luând astfel exemplu din familie. Peste 80% dintre respondenţii unui chestionar susţin că populaţia nu este suficient de bine informată cu privire la instituţiile care se ocupă cu combaterea violenţei în familie. (...) Este necesară o implicare mai mare a autorităţilor locale. Fără sprijinul pe plan local nicio campanie nu va avea succes", a susţinut demnitarul.
În opinia ministrului, este inadmisibil ce se întâmplă în şcoli unde de multe ori cadrele didactice sunt depăşite de situaţie, devenind chiar ele victime ale agresiunilor.
"Ar trebui reacţionat mai direct şi mult mai ferm. Ar trebui să acţionăm mult mai repede pentru combaterea violenţei în şcoli", a mai spus Câmpeanu.
La rândul său, şeful IŞMB, Constantin Trăistaru, a susţinut că tot ceea ce se întâmplă acasă şi pe stradă se reflectă şi în şcoală şi a afirmat că, în ciuda faptului că Bucureştiul stă bine din punct de vedere statistic, numărul de acte de violenţă în şcoli în ceea ce priveşte atitudinea este departe de ceea ce ar trebui.
"Putem spune că statistic stăm bine, dar atitudinal suntem departe de ceea ce trebuie. Ar trebui să transformăm educaţia într-o educaţie a echipei care dezvoltă spiritul cooperant. Asistăm la o mediatizare excesivă a violenţei", a mai afirmat acesta.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educaţionale România, Toma Mareş, a arătat că violenţa afectează minorii din toată lumea şi consideră că mulţi copii trăiesc în condiţii de sărăcie din cauza condiţiilor economice actuale.
"Dacă minorii nu sunt protejaţi în faţa abuzurilor şi a violenţei orice efort privind educaţia devine inutil. De multe ori reacţia celor răspunzători de ocrotirea copiilor şi a tinerilor se rezumă la citarea unor deziderate de manual la promisiuni legate de elaborarea unor strategii şi de investiţii în sisteme de supraveghere video şi alarmare", a spus Mareş.
Potrivit reprezentanţilor FICE România, ar fi necesare pentru combaterea violenţei pregătirea eficientă psiho-pedagogică din învăţământul superior în special prin desfăşurarea evaluării practicii pedagogice în mod real, pregătirea cadrelor didactice în vederea rezolvării conflictelor, derularea în fiecare unitate de învăţământ a activităţilor de consiliere psiho-pedagogică şi de asistenţă medicală şi încadrarea în acest scop cu personal calificat în număr corespunzător degrevat de alte activităţi.
În opinia FICE, ar trebui să se renunţe la mutarea disciplinară a unor elevi în alte unităţi şcolare precum şi la alte măsuri de izolare sau de eliminare a acestuia de la nivelul colectivului şi ar fi necesară descurajarea oricăror forme de vulgaritate şi de impoliteţe, a tendinţelor de justiţie pe cont propriu din mediul şcolar.


Articole înrudite