22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sărăcia nu ne mai încape sub preş
Sărăcia nu ne mai încape sub preş

Reportajele Channel 4 despre români care se luptă să supravieţuiască, trăind într-o sărăcie extremă în Anglia, au scandalizat foarte mulţi români, şi autorităţi româneşti. Pe de altă parte, una dintre organizaţiile de jurnalişti români, Active Watch, au privit aceste reportaje şi dintr-un alt unghi- mulţi români au ajuns să trăiască la un nivel de sărăcie extremă în propria ţară şi au plecat cu speranţa că vor scăpa de ea. Oricât de scandalizaţi am fi, sărăcia a devenit pentru mulţi români o stare de fapt pe care nu o putem ascunde, iar autorităţile au generat politici guvernamentale care au acutizat sărăcirea românilor.
Jurnaliştii de la Active Watch împreună cu Romanian Butiq au trimis o scrisoare de mulţumire Channel 4 pentru reportajele respective. În scrisoare se arată: “Organizaţiile semnatare ale acestui mesaj ţin să vă adreseze felicitări pentru primele două episoade din reportajul “Romanians are coming” difuzat pe Channel 4. Am decis să facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiaşi program, mesaje care au fost lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român – ambasadorul României la Londra, Ministrul Afacerilor Externe, parlamentari – susţinuţi în iniţiativa lor de premierul României, domnul Victor Ponta. Noi am înţeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din ţara dumneavoastră ca fiind “hoţi”, “cerşetori”, “profitori de asistenţă socială”. Sunt citaţi în reportaj, de altfel, atât cetăţeni britanici cât şi politicieni care vorbesc despre “necesitatea opririi accesului bandelor criminale româneşti” (“Romanian criminal gangs”). Reportajul vostru aduce în atenţia publicului destinele câtorva români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante. Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă. Conform Eurostat, România este pe locul al doilea în topul sărăciei din ţările membre EU, devansată doar de Bulgaria. Când 41,7% din populaţia unei ţări (aproximativ 8 milioane de persoane) este expusă/supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială nu se mai poate vorbi despre “clişee incorecte” ori despre un mod “distorsionat şi părtinitor” aşa cum îi scrie, supărat, domnul Bogdan Aurescu - ministrul de externe al României - omologului său britanic, Philip Hammond. Dimpotrivă, jurnaliştii voştri ar putea fi acuzaţi cel mult de un exces de empatie faţă de eroii reportajului, victime ale unor guvernări (româneşti) catastrofale. Ei nu stigmatizează românii ca hoţi, cerşetori, etc., ci îi prezintă ca oameni extrem de amărâţi în căutarea disperată a unei soluţii de supravieţuire pentru ei şi familiile lor.”
Concluzia dulce-amară e că dacă într-un vis frumos, ori un univers paralel, România ar fi una dintre ţările cu salarii bine plătite, şi politici sociale umane, nivelul de trai ar creşte, iar românii nu ar mai cerşi, tâlhări ori chiar ucide străini.


Articole înrudite