Kaufland România lansează în premieră platforma de finanţare "Creştem Grădinescu", împreună cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România, prin care oferă un grant total de 130.000 de euro grădiniţelor, şcolilor, organizaţiilor non-guvernamentale neafiliate politic, grupurilor de iniţiativă civică, interesate să dezvolte grădini sau ferme urbane în România. Misiunea proiectului este de a stimula crearea de spaţii verzi, naturale, în aglomerarea mediului urban, de a încuraja educaţia ecologică, dezvoltarea conceptului de grădinărit urban, precum şi agricultura sustenabilă.
Platforma "Creştem Grădinescu" oferă finanţare pentru două tipuri de proiecte - Grădini Urbane Comunitare şi Ferme Urbane. Bugetul maxim acordat variază în funcţie de tematica aleasă, respectiv pentru o Grădină Urbană Comunitară finanţarea ajunge până la 10.000 de euro per proiect, iar pentru o Fermă Urbană, până la 15.000 de euro. Proiectul are acoperire naţională şi se desfăşoară în două runde de finanţare. Aplicaţiile pentru dezvoltarea grădinilor urbane pot fi depuse până pe 14 aprilie 2019 inclusiv. Cererea de finanţare şi alte documente utile pot fi descărcate de pe website-ul www.gradinescu.ro. Apelul de proiecte pentru Fermele Urbane va fi deschis în septembrie 2019.
Printre criteriile de care aplicanţii trebuie să ţină cont pentru a obţine finanţare se numără: suprafaţa de minim 200 mp, expunere la soare de cel puţin şase ore, acces direct la apă sau posibilitatea de racordare, poziţionare accesibilă unui număr cât mai mare de beneficiari etc. Grădinile pot fi create atât pe spaţii verzi nefolosite, cât şi pe beton, asfalt, terase sau pe acoperişuri.