Românii au o percepţie negativă asupra situaţiei economice actuale şi viitoare, asupra propriilor venituri, a posibilităţilor de angajare pe piaţa muncii şi a capacităţii de a realiza investiţii majore, arată studiul ConfidenceIndex, realizat de Reveal Marketing Research în octombrie 2012 şi prezentat la Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România.
Un procent de 58,1% dintre români apreciază că situaţia economică a României s-a deteriorat faţă de acum trei luni iar 34,2% dintre români apreciază situaţia economică actuală a României ca fiind similară cu cea de acum trei luni. În ceea ce priveşte viitorul ţării, 15,4% cred într-o îmbunătăţire, iar 46,2% evaluează negativ viitorul economic.
Românii sunt pesimişti cu privire la banii pe care îi vor câştiga în următoarele trei luni, majoritatea considerând că veniturile lor vor rămâne la fel sau vor scădea. Astfel, doar 13,5% cred că banii câştigaţi vor fi mai mulţi.
Indicele mai arată că 40,2% dintre români nu sunt mulţumiţi cu veniturile totale pe care le încasează familiile lor.
„Acest rezultat al studiului vine ca o confirmare a datelor vehiculate anterior conform cărora majoritatea românilor sunt îngrijoraţi cu privire la deprecierea monedei naţionale, creşterii
inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare. De asemenea, românii sunt cei mai nemulţumiţi din Europa în ceea ce priveşte gradul de economisire, după ucrainieni şi alocă cea mai mare pondere pentru alimente, din venituri, din întreaga Uniune Europeană”, se precizează în studiu.
În ceea ce priveşte percepţia asupra pieţei muncii, 68,2% dintre români au aşteptări negative despre posibilităţile de angajare existente în prezent. Astfel, doi din trei români consideră că există puţine opţiuni în alegerea unui loc de muncă. Deşi la nivel european, România are cele mai mici rate ale şomajului, cu o valoare medie în primele 9 luni, de 7,1%, respondenţii apreciază, totuşi, că sunt puţine locuri de muncă.
ConfidenceIndex arată că mai puţin de unul dintre zece români (8,9%) sunt mulţumiţi de numărul locurilor de muncă disponibile. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei muncii în următoarele trei luni, 11,2% dintre aceştia apreciază o creştere a ofertei de locuri de muncă.
Majoritatea covârşitoare a românilor nu este dispusă să facă o investiţie majoră în următoarele trei luni. Astfel, 69,8% dintre români apreciază următoarea perioadă ca fiind extrem de neprielnică pentru achiziţionarea unei case, iar 71,5% consideră că este o perioadă total nepotrivită pentru cumpărarea unei maşini.
CofidenceIndex arată că doar 12,1% dintre români consideră următoarele trei luni ca fiind propice cumpărării unei case. În ceea ce priveşte achiziţia unei maşini, un procent mai mic, de 7,9% dintre consumatori ar întreprinde acest lucru. Studiul mai arată că aceşti potenţiali cumpărători s-ar orienta către o maşină second-hand.
Colectarea datelor pentru ConfidenceIndex a fost realizată în perioada 29 - 31 octombrie, pe un eşantion de 1.200 persoane, femei şi bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani, eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban şi rural. Studiul se va desfăşura lunar, totalizând 14.400 de respondenţi anual. Marja de eroare calculată este de +/- 2,84%.