Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal. În expunerea de motive pentru adoptarea peroiectului de lege se arată că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică.
Potrivit Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013, programul guvernamental de ajustare bugetară, convenit cu finanţatorii externi, vizează reducerea deficitului bugetar de la 6,8% din Produsul Intern Brut în anul 2010 la 4,4% din PIB în 2011, bazându-se pe o reducere a cheltuielilor bugetare cu 2,2%.
În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, acestea vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.
Necesitatea demersului de restructurare şi modernizare este susţinută şi de datele statistice comparative care permit o evaluare a structurilor de ordine publică din România cu cele existente în statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, în privinţa numărului lucrătorilor din sectorul de ordine publică, statul român ocupă o poziţie care-l situează mult peste media existentă în statele de comparaţie: România are o medie de aproximativ 500 lucrători la 100.000 locuitori, cu 25 la sută peste media europeană, care este de aproximativ 400 lucrători la 100.000 locuitori.
În vederea respectării ţintei de deficit bugetar şi încadrarea cheltuielilor de personal în limita alocată pentru anul 2011, se impune, în mod excepţional, ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să implementeze unele măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual. Demersul presupune că, în acelaşi timp, să fie adoptate şi unele măsuri de protecţie socială a persoanelor care vor face obiectul aplicării măsurilor de reorganizare instituţională.
Prin punerea în aplicare a prevederilor legii se urmăreşte să se reducă numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încât să se realizeze încadrarea în cheltuielile bugetare, aprobate conform legii.
Pentru realizarea măsurii, personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al cărui raport de serviciu sau de muncă urmează a înceta, va fi stabilit pe baza unei analize a situaţiei profesionale individuale, care va ţine seama de: implicarea în fapte cu caracter penal; analiza antecedentelor disciplinare; comportamentul necorespunzător cerinţelor de etică şi deontologie profesională; pregătirea necesară ocupării postului; experienţă profesională; evaluarea activităţii profesionale individuale.
"Persoanele vizate de aplicarea măsurilor de reorganizare vor beneficia de măsuri active de protecţie care au ca scop combaterea şomajului şi sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea angajării", subliniază MAI în expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege.
Până în 7 inauarie sunt aşteptate amendamente la acest proiect, lansat în dezbatere publică în 24 decembrie.