24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe blogul său, publicaţia Financial Times scrie că, indiferent dacă noul Executiv de la Bucureşti va reuşi să funcţioneze conform planurilor anunţate, acest lucru nu va însemna neapărat "sfârşitul problemelor politice ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale aliaţilor săi din coaliţia de centru-dreapta". "Cu cât se apro­pie alegerile locale şi parlamentare, preşedintele şi coaliţia lui vor fi supuşi unor presiuni din ce în ce mai mari, pe măsură ce ei vor încerca să-şi recâştige popularitatea" compromisă de programul de austeritate impus de Fondul Monetar Internaţional, de la care România a împrumutat bani.
"Dacă ideea este să se echilibreze continuitatea unei politici (a fostului Guvern – n.r.) cu «întinerirea» echipei guvernamentale, atunci va fi un succes", scrie FT pe blogul său, citând fragmente din dis­cursurile nou­lui pre­mier Mihai Răzvan Un­gu­reanu: "Acesta este un Guvern căruia merită să i se acorde încredere şi care care este gata să demonstreze că aceasta este o schimbare a generaţiei politice şi a principiilor de guvernare. (...) Acesta este un Guvern foarte tânăr. Printre ei (cei aleşi – n.r.) există profesionişti excepţionali".
Publicaţia face apoi o "radio­gra­fie" politică a premierului şi a expe­rien­ţei sale în structurile statului, scriind că fostul "şef al Serviciilor de In­for­maţii Externe intră în funcţie (cea de premier – n.r.) cu prea puţină ex­pe­rienţă politică personală, dar cu un bagaj impresionant de cunoştinţe po­li­tice". "Mulţi români sunt suspicioşi cu oricine are legături cu servi­cii de se­curitate, având încă în memo­rie rolul brutal al fostelor servicii re­pre­sive din vremea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu", notează FT. Blogul pu­­blicaţiei mai scrie că Ungureanu este "un vechi aliat al preşedintelui Bă­­sescu – veteran PDL-ist, care în­cear­că acum să recâştige o parte din po­­pularitatea pierdută a partidului său".
Dar pare să nu mai aibă timp, deoarece "alegerile locale au loc la începutul verii, iar cele parlamentare, în noiembrie... iar PDL are un sprijin de 20%, faţă de 50% cât are USL, alianţa opoziţiei". Iar dacă creşterea PIB va fi sub 2%, va fi şi mai rău pentru Băsescu şi aliaţii lui, conchide FT.


Articole înrudite