24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Hotărârea plenului reunit privind învestirea Guvernului Ungureanu este constituţională”
„Hotărârea plenului reunit privind învestirea Guvernului Ungureanu este constituţională”
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a adoptat un punct de vedere privitor la decizia Parlamentului de învestire a Guvernului Ungureanu, potrivit căruia hotărârea a fost una constituţională.
"Biroul Permanent a aprobat punctul de vedere că, în opinia noastră, hotărârea (...) plenului reunit privind învestirea Guvernului este constituţională şi că poziţia celor două grupuri parlamentare aflate în Opoziţie se dovedeşte în afara cadrului legal", a declarat democrat-liberalul Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
În punctul de vedere care va fi trimis Curţii Constituţionale se arată că nici unul din textele din Legea fundamentală pe care este fundamentată sesizarea de neconstituţionalitate elaborată de PSD şi PNL nu are legătură cu obiectul acesteia.
"Principala susţinere a autorilor sesizării se referă la faptul că, în cadrul procedurii de acordare a încrederii Guvernului, în unele comisii permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului nu a fost întrunit cvorumul de lucru regulamentar (...)", se arată în documentul menţionat.
Acelaşi document precizează că articolul 103 din Constituţie, invocat în sesizare, se referă doar la procedura de acordare a încrederii în Guvern, care se desfăşoară în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, şi nu la avizele care sunt date sau nu de comisiile permanente reunite.
"Lipsa cvorumului regulamentar în cadrul unor comisii permanente s-a datorat lipsei intenţionate a parlamentarilor din cadrul celor două grupuri parlamentare care au sesizat Curtea Constituţională, ceea ce se constituie într-o culpă evidentă. Potrivit principiului conform căruia propria turpitudine nu apără de răspundere, nici parlamentarii în cauză nu pot să invoce un eventual caracter neregulamentar al lucrărilor din cadrul unor comisii permanente datorită lipsei cvorumului de lucru, întrucât o asemenea situaţie a fost provocată de aceştia", se mai arată în punctul de vedere formulat.
Autorii documentului precizează că sesizarea Opoziţiei nu poate invoca în acest caz încălcarea Constituţiei, ci a prevederilor articolului 12 din Regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere ale Parlamentului.
Conducerea Camerei Deputaţilor respinge ideea că hotărârea de învestire a Guvernului Ungureanu ar fi neconformă cu prevederile articolului 1, alineatul 5 din Constituţie, potrivit căruia în România respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
În punctul de vedere elaborat de Biroul Permanent al Camerei se precizează că respectarea Constituţiei este garantată de controlul Curţii Constituţionale, în timp ce respectarea legilor este asigurată de instanţele judecătoreşti.
"În cazul în care şi al doilea principiu (respectarea legilor - n.r.) ar fi verificat de Curtea Constituţională, toate procesele în care sunt invocate încălcări ale legilor ar trebui să fie soluţionate de Curtea Constituţională, ceea ce este cel puţin hilar şi mai ales neconstituţional", se mai arată în documentul amintit.

Articole înrudite